Ege’de tütün, Karadeniz’de fındık, Çukurova’da tarım, İç Anadolu’da tahıl bitti!

0
748

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Ege’de tütünün, Karadeniz’de fındığın, Çukurova’da tarımın, İç Anadolu’da tahılın bittiğini savunarak, “Kurtuluş tarımsal üretimde, mutlaka çiftçiye gereken destek verilmelidir.” dedi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Elbistan’da 150 bin ton pancarın tarlada kaldığını, fabrikanın bu pancarı satın almadığını öne sürdü.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, partisinin İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ile TBMM ‘de düzenlediği basın toplantısında, 2019 yılı bütçesinin zam, faiz, israf bütçesi olduğunu ifade ettiklerini, gelinen durumun bunu teyit ettiğini söyledi.

Bütçelerin, bir ülke ekonomisinde yıl içerisinde toplanacak gelirlere, harcamalara ilişkin kalemleri gösterdiğini belirten Girgin, 2019 bütçe gelirlerinin yüzde 86’sının halktan toplanan vergilerden oluştuğunu söyledi. Girgin, “Ne kadarı halka, ne kadarı kamu hizmetlerine, ne kadarı işsizliğe harcanıyor? Tasarruf bütçesi deniliyor, toplanan paralar halka harcanmıyor.” diye konuştu.

Tarım ve Orman bakanlıklarının birleştiğine işaret eden Girgin, bu iki bakanlığın eski bütçelerinin yaklaşık 40 milyar lirayken, yeni bütçelerinin 33 milyar liraya düştüğünü, bunun, 2019’da çiftçiye daha az destek verileceği, daha fazla ürün ithal edileceği anlamına geldiğini öne sürdü.

Girgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın et fiyatlarının artmasını refaha bağladığını, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın ise ekonomik sıkıntıdan bahsettiğini savunarak, “Şaşmayan ne bu ülkede? Hangisi doğru?” diye sordu.

CHP’li Girgin, “Ege’de tütün, Karadeniz’de fındık, Çukurova’da tarım, İç Anadolu’da tahıl bitti. Kurtuluş tarımsal üretimde, mutlaka çiftçiye gereken destek verilmelidir.” dedi.

150 bin ton pancar çiftçinin elinde kaldı

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Elbistan’da 150 bin ton pancarın tarlada alım beklediğini belirterek, “Adalet ve Kalkınma Partisine çağrıda bulunuyoruz; ya çiftçilerin zararlarını gidermek için burayı afet bölgesi ilan edin ya da sattığınız fabrika sahiplerine söyleyin, bu pancarları satın alsınlar.” dedi.

Pancarın Anadolu’daki onbinlerce çiftçi gibi, Elbistan’daki çiftçilerin de en büyük gelir kaynağı olduğunu belirten Öztunç, “Her yıl binlerce ton şeker pancarı üretilir, 1986’dan beri açık olan şeker fabrikasına verilirdi. Fabrika, geçen yıl 30 milyon lira kar elde etti ama özelleştirildi.” diye konuştu.

Ali Öztunç, Elbistan’da 150 bin ton pancarın tarlada kaldığını, fabrikanın bu pancarı satın almadığını öne sürerek, şöyle devam etti:

“Fabrikanın derdi şeker üretmek değil. Fabrikayı satın alan patronun derdi, fabrikanın arazisini satmak; oraya rezidanslar, binalar yapmak. 150 bin ton pancar alım bekliyor ama bu arada olan oldu, kar yağdı ve pancar tarlada kaldı. Kar yağınca kalite düşüyor. Elbistan esnafı batıyor, koca bir şehir batmak üzere. AKP, Maraş’ta, özellikle de Elbistan’da çok oy alıyor. Elbistan bugüne kadar AKP’ye sahip çıktı ama bugün AKP çiftçiyi perişan etti. Adalet ve Kalkınma Partisine çağrıda bulunuyoruz; ya bu çiftçilerin zararlarını gidermek için burayı afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını devlet, hükümet ödesin ya da sattığınız fabrikanın sahiplerine söyleyin, bu pancarları satın alsınlar. Eğer bunu yapmazsınız koca bir şehir batacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz