Öğrencilerden dünya ekmekleri şöleni

0
1025

İSÜ öğrencilerinin “Dünyanın Ekmeği” etkinliğinde, 180 öğrenci 53 çeşit uluslararası ve yöresel ekmeği, konukların ve uzmanların tadımına sundular. Şampiyon, Polonya’ya ait ve Ukrayna’da da yaygın olan “Çikolatalı Babka Ekmeği” oldu.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile MYO Aşçılık Programı öğrencileri tarafından planlanan ve hayata geçirilen, “Dünyanın Ekmeği: Tadım ve Sunum” adlı etkinlikte; 180 öğrenci sabah saat 06.00’da İstinye Üniversitesi Mutfağına (MATBAH) girerek, hazırladıkları 53 çeşit uluslararası ve yöresel ekmeği, etkinliğe katılan konukların ve uzmanların tadımına sundular. Katılımcıların ve uzmanların oylarıyla, en beğenilen üç ekmek ve ekibi ödüllendirildi.

Şampiyonluk, “Çikolatalı Babka Ekmeği” ekibinin…

Enes Kutlu, Ekincan Gökçek, Zeynep Altuntaş ve Begüm Kural’dan oluşan ekip, Polonya’ya ait ve Ukrayna’da da yaygın olan “Çikolatalı Babka Ekmeği” ile birinciliği elde etti. Bazı Slav dillerinde ekmeğin isminin, bu ekmekte olduğu gibi “büyükanne” anlamına geldiğini vurgulayan şampiyon ekip üyeleri; çok lezzetli olması ve estetik görüntüsü nedeniyle Babka Ekmeği yapmayı tercih ettiklerini söylediler.

İkincilik, sindirimi kolaylaştıran “Aktif Karbonlu Ekmek” ekibinin

“Aktif Karbonlu Ekmek” ile ikinciliği kazanan Murat Şahin, Serhat Şahin ve Ceren Ercan’den oluşan ekip ise, farklı bir görünüşe sahip olması nedeniyle karbonlu ekmek yapmayı tercih ettiklerini vurguladılar. Yaptıkları ekmeğin, herhangi bir bölgeye ait olmayan füzyon bir çalıma olduğunu özellikle belirten öğrenciler; aktif karbonun Hindistan cevizinin yakılmasıyla elde edildiğini ve sindirimi kolaylaştırdığının altını çizdiler.

Bronz madalya, Antalya-“Cevizli-Zerdaçallı Ekmek” ekibinin

Etkinlikte üçüncülüğü ise Antalya’ya ait “Cevizli-Zerdaçallı Ekmek” ile Dilara Eken, Ebru Özkorun ve Özge Filiz ekibi elde etti. Hint Safranı olarak bilinen zerdeçalın ana vatanının Güney Asya olduğu fakat Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetiştiği için, ülkemizde de sevilerek tüketildiğini belirten öğrenciler; zerdeçalı ve cevizi insan sağlına olan faydası nedeniyle tercih ettiklerini vurguladılar.

Üniversite olarak, yöresel ve dünya mutfakları, pastacılık ve ekmekçilik dersleri verdiklerini belirten İstinye Üniversitesi Gastronomi Bölümü ve Aşçılık Programı Başkanı Dr. Çağla Özer; ‘Öğrencilerimiz, öğrendikleri ekmek çeşitlerini bugün burada, saat sabah 06:00’da mutfağa girerek, tüm İstinye Üniversitesi ailesine, konuklarımıza ve uzmanlara sundular. Tüm fikir ve organizasyon öğrencilerimiz tarafından oluşturuldu ve 180 öğrencimiz bu etkinlikte gönüllü olarak görev aldı. İçlerinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden birinci sınıf öğrencileri, Aşçılık Programından birinci ve ikinci sınıf öğrencileri vardı. Öğrencilerimiz çok heyecanlıydı ama inanılmaz bir çalışma disipliniyle hareket ettiler. Herkes ekmeğinin tarihini araştırdı. Bu etkinliğin geleneksel hale gelmesi için gereken her şeyi yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Brezilya’dan, Taiwan’a; Amerika’dan, Mardin’e

Etkinlikte, öğrenciler tarafından hazırlanan ekmekler arasında, ABD’den, “Muzlu Ekmek”, Brezilya’dan, “Parmesanlı Ekmek”, İtalya’dan, “Foccaio”, Taiwan’dan, “Bao Bun” gibi dünya ekmeklerinin yanı sıra; Mardin’den, 1000 yıllık maya ile yapılan ekmek, biberli ekmek, Trabzon ekmeği gibi farklı yörelerimizden ekmekler de yer aldı. Ayrıca, öğrencilerin kendi özel tarifleri ile hazırladıkları füzyon ekmekleri, en çok ilgi çeken ekmekler arasına girdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz