Sarıbal: “Brezilya’dan getirildiği ifade edilen 4 bin hayvandan 50 adedinin şarbon hastalığı nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Devlet eliyle hastalık ithal ettiğimiz gibi bir gerçekle karşı karşıyayız.”
CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Hayvan ithalatında korkulan oldu ve Ankara’da ithal edilen sığırlarda şarbon hastalığı tespit edildi. Kurban Bayramı öncesi Ankara’nın Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesindeki çiftliklerde ithal edilen sığırlarda görülen hastalık nedeniyle bölge karantinaya alındı. Brezilya’dan getirildiği ifade edilen 4 bin hayvandan 50 adedinin şarbon hastalığı nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Devlet eliyle hastalık ithal ettiğimiz gibi bir gerçekle karşı karşıyayız.” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal’ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:
“Türkiye AKP yönetimleriyle birlikte tam bir ithalat bağımlısı oldu. Tarım ürünlerinin neredeyse hepsini ithal ediyoruz. Kendi çiftçimizi bitirdik, başka ülkelerin üreticisini kalkındırıyoruz.
Tarımdaki en önemli ithalat kalemlerimizden birisi de hayvancılık. Sığır ve küçükbaş hayvan ithalatında bu yıl rekor üstüne rekor kırdık.
İthalat yapılırken anlaşılan gerekli önlemler alınmıyor.
Türkiye’nin başkenti Ankara’nın göbeğinde yaşadığımız son şarbon olayı, inanılmaz bir ihmal olduğunun kanıtı.
İlk açıklamalara göre 4 bin sığır ithal edilmiş ve şimdiden 50 tanesi şarbondan ölmüş. Hastalığın görüldüğü Ankara’nın Günalan ve Ahiboz bölgesi şu anda karantina altına alınmış. Et ve Süt Kurumu “endişe edilecek bir şey yok” diyor. Umarız öyledir. Çünkü birkaç gün önce Kurban Bayramında çok sayıda ithal hayvan kurban edildi. İnsan ister istemez, “acaba Kurban Bayramında kesilen hayvanlarda hastalık var mıydı?” şüphesi oluşuyor. Umarız şüphelerimizde haklı çıkmayız.
2010 yılından beri başlanan canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı her yıl biraz daha artıyor. İthal edilen sadece hayvan ve et değil, aynı zamanda hastalık. Buna bir an önce son verilmeli.
Temmuz ayında Bulgaristan’da görülen ve “koyun ve keçi vebası” diye bilinen bir hastalık nedeniyle çok sayıda koyun itlaf edildi. Bulgaristan’dan biz de yıllardır koyun ithal ediyoruz. Üstelik hastalığın görüldüğü yerler, bizim sınırımıza yakın köyler.
Konuyu bir soru önergesi ile Tarım ve Orman Bakanı’nın dikkatine sunduk, “hastalıklı koyun ithal ettik mi” diye. Henüz yanıt almadık.
Özetle; Hayvan ithalatı bitirilmezse, tamamen kontrolsüz canlı hayvan girişi sağlanırsa, bu hastalıkların daha da artarak insanımızı, sağlığımızı tehdit edeceğini biliyoruz. AKP ve Saray İktidarını bir kez daha uyarıyoruz; biliyoruz, tarım bakanı da diğer bakanlar gibi seyrediyor. Gerçekten tarımdan anladığını düşünmüyorum. Ama ithalatın biran önce bitirilmesi, yabancı ülkelerin üreticileri değil kendi üreticimize destek verilip, yerli üretimin ve sağlıklı etin sağlanması gerekmektedir.”