Dikkat! Yazın en çok klimalar hasta ediyor!

0
451
Yazın en çok klimalar hasta ediyor!

Bunaltıcı yaz sıcaklarında imdadımıza yetişen klimalar, bakımları yapılmadığı ve bilinçsiz kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Dr. Esin Özlem Atmış

Yaz aylarında soğuk algınlığı, yaz nezlesi ve bilinçsiz klima kullanımının neden olduğu beta enfeksiyonları (ateşli boğaz enfeksiyonu) ile lejyoner hastalığının sık görüldüğünü belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, yaz hastalıklarına karşı alınması gereken önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Evde, işyerinde, arabada… Yaz aylarının özellikle de dayanılmaz sıcaklarında, anında soğutucu etkisiyle cezbeden, adeta imdadımıza yetişen klimalar, serinlemek isterken sağlığımızdan edebiliyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, “Özellikle klimaların hayatımıza girmesiyle ani ısı değişimlerinin vücut direncini kırmasına bağlı ateşli boğaz enfeksiyonları (beta enfeksiyonu) görülmeye başlandı. Burun akıntıları, hafif ateş ve halsizlikle giden ‘soğuk algınlığı’ diye sınıflandırdığımız daha hafif seyirli hastalıklar ile yaz nezlesi de yine bu dönemde sık karşılaştığımız durumlardan. Ayrıca klimaların havayı çok kurutmasına bağlı üst solunum yollarında farenjit, burun tıkanıklıkları ve sinüzit gibi problemler yaşanıyor. Temelde yatan problem ani ısı değişiminin bağışıklık sistemimizi bozarak daha kolay hastalanmamıza neden olması” dedi.

Lejyoner hastalığı griple karışabiliyor!

Gribin, influenza ailesinden virüslerin neden olduğu; yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle seyreden bir hastalık olduğunu belirten Dr. Esin Özlem Atmış, gribin halk arasında “klima hastalığı” olarak adlandırılan ve tıpta Lejyoner Hastalığı olarak bilinen hastalıkla karıştırılabildiğine dikkat çekti. Dr. Atmış;

“Lejyoner Hastalığı, başlangıç safhasında grip ile benzer bulgularla başlasa da tedavi edilmez ise hayatı tehlikeye sokabilecek sonuçlar doğurabilen bir hastalık” şeklinde konuştu.

Yüksek ateş, halsizlik ve ishal varsa!

Lejyoner hastalığına, lejgonella bakterilerinin neden olduğunu kaydeden Dr. Esin Özlem Atmış, “Bu bakteri yapımı klima sularında, kaplıcalar, otel havuzları, soğutma sistemleri, hastaneler, kısacası durgun ve beklemiş sularda üreyebilmektedir. Sıcak ve nemli ortamı sevdiğinden yazın görülme sıklığı artmaktadır. Hastalarda yüksek ateş, halsizlik ve ishal ile akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durumlarda mutlaka en yakın hekime başvurulmalı ve gerekli tedavilere başlanmalıdır” diyerek tehlikeye işaret etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz