Mevsimlik tarım işçilerinin ilk yerleşkesi Polatlı’da açıldı; sırada Adana ve Şanlıurfa var

0
690
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ankara Valiliği işbirliğinde Polatlı ilçesinde yapılan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi'nin açılış töreni yapıldı. ( Güven Yılmaz - Anadolu Ajansı )

Türkiye’nin ilk mevsimlik tarım işçileri yerleşkesi Sarıoba, Ankara’nın Polatlı ilçesinde hizmete girdi. Mevsimlik tarım işçilerine 200 çadırla hizmet verecek olan pilot yerleşkede, çocuklara yönelik eğitim ve sosyal donatı alanları da bulunuyor. Bu yıl içerisinde Adana ve Şanlıurfa’ya da yerleşke açılması planlanıyor.

Ankara’nın Polatlı ilçesinde yapılan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan pilot yerleşkede, işçilerin kalacağı 200 çadırın yanı sıra, revir, anaokulu, dinlenme tesisleri, lavabolar ve banyolar bulunuyor.

Kurulan yerleşkenin örnek bir proje alanı olduğunu ifade eden Bakan Fakıbaba, “İnşallah bundan sonra sizleri çok daha insanca yaşayabileceğiniz ortamlarda çalıştırmak, refah seviyenizi yükseltmek bizim en önemli görevlerimizden birisidir.” diye konuştu.

Fakıbaba, 58 ilde mevsimlik tarım işçisi bulunduğunu, bu illerde de aynı projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“Tarım işçilerinin yaşam şartlarını düzeltmek için 100 milyon liralık yatırım yaptık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da yaptığı konuşmada, Ankara’nın en fazla tarım işçisinin bulunduğu şehir olduğunu belirterek, bakan olarak göreve geldiğinde ilk ziyaretini mevsimlik tarım işçilerine yaptığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, o zaman gerçekleştirdiği ziyarette mevsimlik tarım işçilerinin şartlarının uygun olmadığını gördüklerini, bu nedenle talep ve ihtiyaçlara göre bu yerleşkenin inşa edildiğini anlattı.

Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 11 aylık süre içerisinde önemli projelere imza attıklarını, bu dönemde en hassasiyetle üzerinde durdukları konuların “çocuk işçiliğiyle mücadele ve mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesi” olduğunu söyledi.

Mevsimlik işçilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesiyle ilgili 2011’de yürürlüğe giren genelgenin çok sıkı şekilde takibini yaptıklarını belirten Sarıeroğlu, “2010 yılından bu yana toplam mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma şartlarının düzenlenmesiyle ilgili 100 milyon liralık yatırım yaptık.” dedi.

Bu yerleşkenin pilot model olarak önemini dile getiren Sarıeroğlu, tesisin çocuklara yönelik eğitim ve sosyal donatı alanları ve 200 çadırla hizmet vereceğini anlattı.

“Sırada Adana ve Şanlıurfa var”

Çadır talebinin vatandaşlardan geldiğini vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu pilot uygulamayı, gönderdiğimiz ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerimizin en yoğun şekilde çalıştığı illerimizde yaygınlaştıracağız. Bizim için ilk uygulama örneğiydi. İkincisinin de geçen hafta ödeneği gitti. Adana Karataş bölgesinde ve Şanlıurfa’da işçilerimizin yoğun yaşadığı bölgede bu sene inşa edeceğiz. Ordu, Eskişehir, Bursa, Sakarya, Düzce önümüzdeki dönemde bu alanda çalışma yapacağımız diğer illerimiz olacak.”

“Çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok”

Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelere seslenerek, şunları söyledi:

“Buradaki ailelerimizden kesinlikle şunun sözünü almak istiyorum, kesinlikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak altını çizerek söylüyorum, çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayız. Çocuklarımızın yeri tarla değil. Hepsi için bakın parklar, eğitim alanları yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Aile Bakanlığımızdan haftalık uzmanlarımız gelecekler. Doktorlarımız her hafta gelecekler, çocuklarımızın, ailelerimizin durumlarıyla ilgili. Biz çocuklarımızın üzerine bu kadar devlet, hükümet ve ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak titrerken sizlerin de bu konuda bizlere yardımcı olmanızı özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda gözümüz üzerinizde.”

Bakan Sarıeroğlu, yaklaşık 2 bin kişinin yerleşkede hayatını sürdüreceğini, yerleşkenin güvenlik ve temizlik işlerinin ilgili bakanlıklarca yaptırılacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz