Dünya Arı Günü’nde bir araya gelen 22 ülkenin Bakanları, yayınladıkları ortak siyasi deklarasyonda, arıların ve diğer tozlayıcıların korunma tedbirleri, halkın bilinçlendirilmesi, eğitimi ve iyi arıcılık uygulamalarının değişimini konuları ile ilgili ülkeler aralarındaki işbirliğini arttıracaklarını taahhüt ettiler.
Slovenya ile birlikte, aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs tarihinin “Dünya Arı Günü” ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilmişti.
Her yıl 20 Mayıs tarihinde düzenlenecek “Dünya Arı Günü” etkinlikleriyle, arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Aynı zamanda, düzenlenecek etkinliklerle, Birleşmiş Milletler 2030 gündeminde tanımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılmasına da katkı sağlayan biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına da dikkat çekilmesi hedefleniyor.
Dünya Arı Günü’nün ilk kutlamasının bir parçası olarak, bugün, Slovenya Brdo pri Kranju’da arıcılık ve diğer tozlayıcıların sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konusundaki önemi üzerine uluslararası bakanlar konferansı düzenlendi. Slovenya İstanbul Fahri Başkonsolosu Başar Arıoğlu, etkinlikle ilgili bilgileri paylaştı. Tüm kıtalardan 22 ülke bakanları ve temsilcileri ile uluslararası kuruluş temsilcilerinin katıldığı konferansta, dünyadaki arıların korunması için yapılacak faaliyetler ve gerekli önlemlerin tartışıldığını bildiren Fahri Başkonsolos Arıoğlu; Bakanların yayınladıkları ortak siyasi deklarasyonda, arıların ve diğer tozlayıcıların korunma tedbirleri, halkın bilinçlendirilmesi, eğitimi ve iyi arıcılık uygulamalarının değişimini konuları ile ilgili ülkeler aralarındaki işbirliğini arttıracaklarını taahhüt ettiklerini bildirdi. Aynı bildiride, 22 ülke Bakanı, arıların mevcut yaşam koşullarını da etkileyen iklim değişikliğini hafifletecek önlemlerin gelecekteki uygulanmasının gerekliliğini vurgularken hastalıkların ve zararlıların önlenmesi ve kontrol edilmesi için yapılacak çalışmaların öneminin de altını çizdiler.
Slovenya İstanbul Fahri Başkonsolosu Başar Arıoğlu, Slovenya’nın, kişi başına kovan sayısı itibarıyla arıcılık alanında lider konumda olması sebebiyle, Dünya Arı Günü girişimine de liderlik ettiğini kaydetti.