Kırmızı ette fiyat artışının temel sebebinin hayvan sayısının azlığı olduğunu vurgulayan Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, bununla birlikte besicilerin maliyetlerinin de giderek arttığını söyledi. Hacıince; “Besicilerimizin maliyetlerinin artmasında temel neden, bunların hemen hemen tamamının dövize bağlı olmasıdır. Yemi, hayvanı dolarla alıyor ve Türk lirasıyla satarak para kazanmaya çalışıyoruz.” dedi.
Türkiye kırmızı et sektörünün çatı kuruluşu Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) 4. Olağan Genel Kurulu, 25 Nisan 2018 Çarşamba günü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Hayvancılık Genel Müdürü Durali Koçak ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş’un katılımıyla düzenlenen genel kurulda UKON Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ahmet Hacıince oybirliği ile yeniden seçildi.
Genel Kurulun açılışında konuşan Ahmet Hacıince, kısa bir sektör değerlendirmesi yaptı. Hacıince, kırmızı ette fiyat artışının temel sebebinin hayvan sayısının azlığı olduğunu vurguladı.
“Besicilerin maliyeti arttı. İnsanlar artık besicilik yapmak istemiyor” diyen UKON Başkanı, “Besicilerimizin maliyetlerinin artmasında temel neden bunların hemen hemen tamamının dövize bağlı olmasıdır. Yemi, hayvanı dolarla alıyor ve Türk lirasıyla satarak para kazanmaya çalışıyoruz. Ayrıca sanayicilerimiz artan karkas maliyetlerini aynı oranda fiyatlarına yansıtamıyorlar. Dolayısıyla onlarda bu durumdan zarar görüyorlar” dedi.
Hacıince, küçükbaş hayvan varlığının artırılması gerektiğine işaret ederek, “İyi bir mera ve aile hayvancılığı politikasıyla hayvan sağlığına ilişkin atılan adımların devam etmesi halinde orta vadede sürdürülebilir bir kırmızı et piyasasının oluşumu mümkün olabilir” diye ekledi.
Kırmızı etle ilgili bilgilendirme platformu
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin “üretimden tüketime ve tüketim sonrası tüketici haklarının korunmasına” uzanan zincirde kırmızı et sektörünü temsil ettiğinin altını çizen Ahmet Hacıince, “Bu amaçla sektörü bir zincir olarak değerlendirmekteyiz. Yeni dönemde zincirin tüm kesimlerine dönük plan ve projeler geliştireceğiz” dedi.
Kırmızı etle ilgili tüm detayların paylaşıldığı bir bilgilendirme platformu kuracaklarını ifade eden Hacıince; “Bu platform üzerinden kamuoyunun kırmızı etle ilgili doğrulara ulaşmasını kolaylaştıracağız. Sektörel bilgi havuzu özelliği taşıyacak bu platform ile hem bilgi kirliliğinin önüne geçilmiş olacak hem de gelişmelerin yakından takip edilmesi sağlanacak. Ayrıca meralarımızın politize olmaktan çıkarıp bir milli mesele haline getirilmesi için çaba göstereceğiz. Bununla birlikte Bakanlığımız ile yakın işbirliği içerisinde, ithalat bağımlılığının önüne geçmek üzere, yerli üretimin artırılması, aile hayvancılığının desteklenmesi, buzağı ölümlerinin engellenmesi, kesimhanelerde farklı karkas fiyat uygulamalarının önüne geçilmesi ve karkas sınıflandırma sisteminin kurulması gibi konularda yoğun olarak faaliyet göstereceğiz.” şeklinde konuştu.
Pakdil: “Döl verimi ve buzağı kaybı en büyük sorunumuz”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de konuşmasında hayvancılığımızdaki en büyük sorunun döl verimi ve buzağı kayıpları olduğunu belirtti. Hayvan varlığının arttırılması konusunda özellikle buzağı ölümleri ve şap hastalığı ile mücadeleyi hızlandırdıklarını, bu konuda Bakanlık personeline eğitim verdiklerini kaydeden Pakdil, 2018 sonuna kadar şap hastalığı riskini ortadan kaldırmayı düşündüklerini söyledi.
Pakdil, karkas derecelendirmesiyle ilgili taslak mevzuatın da hazırlandığını ve görüş almak için ilgili STK ve meslek kuruluşlarıyla en kısa zamanda paylaşacakları bilgisini verdi.
Hayvancılık Genel Müdürü Durali Koçak ise Türkiye’nin, ihtiyacı olan eti üretme potansiyeli olduğunu vurguladı. “Üretim maliyetimiz biraz yüksek ama bu tolere edilebilir” diyen Koçak, “Üstümüze fiyat baskısıyla gelinmemeli. Biz her türlü iş birliğine hazırız. Gelin politikaları beraber belirleyelim” dedi.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Türkiyembir) Başkanı Ülkü Karakuş da genel kurulda bir konuşma yaptı. Karakuş, yem hammaddesindeki fiyat artışları üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. “Biz yemciler konuşacak olursak, biraz sonra bana borç vermeye kalkarsınız.” diyen Karakuş, her yıl yem üretimimizin yüzde 7-8 oranında, yaklaşık 2 milyon tona yakın arttığını ancak hayvanların her geçen gün daha fazla ahırlara kapatıldığını, bunun da kesif yeme olan ihtiyacı arttırdığına dikkat çekti.
UKON 4. Olağan Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ahmet Hacıince oybirliği ile yeniden seçilirken, Başkan Vekilliği’ne Fazlı Yalçındağ ve Musahip Üyeliğe Mustafa Kemal Çakırca seçildi.