TMO Genel Müdürü Kemaloğlu: “Üreticiler küçük ölçekli, üretici örgütleri yeterince etkin değil. Depolama altyapısı yetersiz. Finansman ve pazarlama alanında da sorunlar yaşıyoruz.”
Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in başkanlığında toplandı.
Başman: “Şaraplık üzüm bulmakta zorlanıyoruz”
Toplantıda sunum yapan Şarap Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali N. Başman, üzümün katma değeri en yüksek ürününün şarap olduğunu belirtti. Dünyada 29 milyar avroluk ticareti bulunduğunu dile getiren Başman, “Yurt dışındaki pazarlarda, şarap üreten ülkeler ile aramızdaki rekabeti önleyebilmemiz için şaraplık üzüm yetiştiricileri ve şarap üreticilerine ayrı bir desteğin verilmesi gerekir. Şaraplık üzümün genel olarak başka bir bitkinin yetişmediği, kıraç ve çorak arazilerin değerlendirilmesinde çok önemli bir payı vardır ve katma değeri en yüksek bitkidir. Şaraplık üzüm bulmakta zorlanıyoruz.” dedi.
Türkiye’deki şarabın büyük bir bölümünün ülkeye gelen turistler tarafından tüketildiğini söyleyen Başman, Türkiye’nin şarap tüketicisi bir ülke olmadığını ifade etti. Türkiye’de üretilen şarapların oldukça kaliteli olduğunu belirterek, dünyada daha fazla tanıtılması gerektiğine işaret etti. Başman, “Ülkemize gereken turist bizim şarabı beğendiğinde ülkesine gittiğinde bizim şarabı arar. Bu açıdan kendi şarabımızı onlara tattırmalıyız.” diye konuştu.
Bazı şarap üreticilerinin maliyeti düşürmek amacıyla hatalı uygulamalar yaptığına değinen Başman, “Boya kullanan üreticiler var. Beyaz üzüm alıp, içine boya koyup kırmızı şarap diye satan var, bunu daha ucuz olsun diye yapıyorlar.” ifadesini kullandı.
Kemaloğlu: “Üreticilere finansman, depolama ve pazarlama imkanının sağlanması lazım.”
Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye’de 300 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretildiğini, yaklaşık 50 bin tonun iç pazarda tüketildiğini, yaklaşık 270 bin tonun da ihraç edildiğini söyledi. Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında dünya birincisi olduğunu dile getiren Kemaloğlu, 240 bin kişinin üretim yaptığını kaydetti.
Bağcılık ve üzüm üreticilerinin sorunlarına ve çözüm önerilerine değinen Kemaloğlu, şunları söyledi:
“Temel sorunlarımız, üreticiler küçük ölçekli, üretici örgütleri yeterince etkin değil. Depolama altyapısı yetersiz. Finansman ve pazarlama alanında da sorunlar yaşıyoruz. Kuru üzümde lisanslı depoculuk sistemine geçilmesi gerekiyor. Üreticilere finansman, depolama ve pazarlama imkanının sağlanması lazım. Üretici örgütlerinin, piyasanın altyapı sorunlarını çözecek şekilde yetkilendirilmesi gerekir. Ürün ihtisas borsasının aktif hale getirilerek sağlıklı fiyat oluşumunun sağlanması şart.”
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü de komisyonda kooperatif olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı ikinci döneminde ülke genelinde 31 bin 293 okulda 4 bin 121 ton kuru üzüm dağıtımı yaptıklarını söyleyen Külcü, 2017-2018 yılı birinci dönemde ise 4 bin 318 ton kuru üzüm dağıtımı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Tüketimin artırılması için öneride bulunan Külcü, “İç piyasada kuru üzüm tüketiminin arttırılması için reklam çalışmalarına ağırlık verilmesi ve kamu spotu yayınlarının düzenli yapılması gerekir.” dedi.