CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dört ayrı soru önergesiyle veteriner hekimlerin sorununa dikkat çekti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği soru önergesinde bakanlığa kayıtlı veteriner hekim sayısını soran Ömer Fethi Gürer, veteriner hekim olmayan il ve ilçe müdürlüğünün olup olmadığı, bu yıl içinde veteriner hekim alımı yapılıp yapılmayacağını ve bir veteriner hekimin günlük ortalama tedavi edebildiği hayvan sayısının açıklanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, veteriner hekimlerini istihdamıyla ilgili bakanlığa yönelttiği bir başka soru önergesinde ise özel ve kamu alanlarında hayvancılıkla alanında açılacak yeni işletmeler için veteriner hekim istihdam edilip edilmeyeceğini sordu. Gürer, mezun olduktan sonra mesleğini yapamayan veya yapmayan veteriner hekim sayısının açıklanmasını da istedi.
Bir başka soru önergesinde veteriner hekimlikte uzmanlık uygulamasının başlayıp başlamadığını soran Ömer Fethi Gürer, bu konudaki hangi aşamada olduğuyla ilgili açıklama yapılmasını istedi.
Veteriner hekimlik hizmetleri için çalışmalara ihtiyaç var
Avrupa Birliği İlerleme Raporunda “Veteriner Hekimlik Hizmetlerinin uyumlaştırılması için kayda değer çalışmaya ihtiyaç vardır” ibaresi bulunduğunu hatırlatan Ömer Fethi Gürer, bu konudaki çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu.
Gürer, bir diğer soru önergesinde ise, “2018 yılında veteriner ve tarım müdürlüğünde ilgili branşlarda kaç mühendis alınacaktır? Maliye Bakanlığı’na personel alımı isteğiniz var mıdır? Var ise ne kadar personel için istekte bulundunuz?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Et sorunu için buzağı ölümleri önlenmeli
Besicileri mağdur eden buzağı ölümlerini de soran Gürer, yazılı soru önergesinde salgın hastalıklar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda 400 bin civarında buzağı kaybının olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin kırmızı et açığını kapatmak için ithalata yöneldiğini belirten Gürer, buzağılardaki salgın hastalığın önlenmesi halinde ülkemizde maddi kayıplar ve bu yolla oluşan cari açığın da kapatılacağını vurguladı.
Gürer, önergesinde “Salgın hastalıkları önlemek için çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılması planlanan çalışmalar var ise personel sayısı yeterli midir? Bütçeden ayrılan pay yeterli midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada besicilerin en önemli sorununun buzağı ölümleri olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde %15’e ulaşan buzağı ölümleri önlenemiyor. Buzağı ölümü aynı zamanda besicinin buzağı başına verilen teşvikten de mahrum kalınmasına neden oluyor. Besiciler mağdur. Keza TİGEM gibi KİT’lerde de sorun var. Konu çok yönlü incelenmeli. Bu sorunun çözüme kavuşturulabilmesi halinde Türkiye’de et sorunu da sonlandırılmış olacaktır” dedi.