Tüketicilerin sağlıkları için daha doğal gıdalara ve tatlara yönelmesi, gıda bileşenleri trendine yön veren unsur oluyor. Mintel pazar araştırma şirketi, 2018 yılında dünyada trend olacak gıda bileşenlerini açıkladı.
Mintel pazar araştırma şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Avrupa genelinde tüketiciler yeni tatlara oldukça aç. Şirketin yaptığı yeni bir araştırma, İtalya’da tüketicilerin %41’inin, Polonya’da %38’inin, Almanya’da %35’inin, Fransa’da %32’sinin ve İspanya’da %21’inin yeni tatlar denemeyi sevdiğini gösteriyor.
Tüketicilerin sağlıkları için daha doğal gıdalara ve tatlara yönelmesi, gıda bileşenleri trendine yön veren unsur oluyor. Mintel’e göre 2018 yılında öne çıkacak dört gıda bileşeni; chaga mantarı, yeşil muz unu, haşhaş ve mavi yosun.
Chaga mantarı
Mintel araştırma şirketi, doğal fonksiyonellik taşıyan gıda bileşenlerine duyulan ilginin arttığını ve chaga mantarlarının da yeniden ilgi odağı olmaya başladığını açıkladı.
Almanya’da tüketicilerin %73’ü meyve ve sebze gibi doğal gıdaların sağlık açısından yararlarını fonksiyonel gıdaların sağladığı yararlara tercih ettiklerini belirtiyorlar. İspanya’da ise tüketicilerin %48’i antioksidan içeren fonksiyonel bir gıda veya içecek ürünü kullandıklarını belirtiyor.
Tıbbi mantar olarak da bilinen chaga mantarı, beta-glukanlar, antioksidanlar ve bazı B vitaminleri bakımından oldukça zengin. Chaga mantarının geleneksel olarak toz haline getirilip çay ve kahve gibi içeceklerde kullanıldığını belirten Mintel küresel gıda bilimi analisti Emma Schofield; “Ancak son zamanlarda chaga mantarı soğuk içeceklerde, gıda takviyelerinde ve sağlık ürünlerinde de kullanılmaya başlandı.” açıklamasında bulunuyor.
Schofield; “Ürünleri zenginleştirmek amacıyla chaga mantarından yararlanmayı düşünen markalar adaptojen özelliğine dikkat çekebilir. Adaptojen terimi hukuki veya tıbbi olarak tanımlanmamış olsa da, vücudun zihinsel ve fiziksel stres ile daha iyi başa çkmasını sağlayan madde olarak kabul ediliyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.
Yeşil muz unu
Özellikle son yıllarda tüketicilerin dikkatinin gluten üzerine çekilmesi ile “gluten içermez” beyanı taşıyan ürün sayısı hızla arttı. Mintel Küresel Yeni Ürünler Veritabanı 2013 yılı Eylül ayında gluten içermez beyanı ile piyasaya sürülen unlu mamullerin %6 oranında olduğunu, bu oranın 2017 yılı Eylül ayında ise %12’ye ulaştığını gösteriyor.
Bu trendin sağladığı avantajla yeşil muz ununun gıda ve içeceklerde kullanımı hızla artıyor.
Schofield; “Yeşil muz aslında olgunlaşmamış muz. Ancak besin değeri açısından bu iki muz birbirinden oldukça farklı. Yeşil muz unu gluten içermiyor, dirençli nişasta açısından zengin ve dolayısıyla lif açısından zengin, tahılsız bir un olarak öne çıkıyor.” diyor.
Haşhaş
Daha sağlıklı bir yaşam arzusu tüketicilerin beslenmelerinde daha fazla sebze, kabuklu yemiş ve hububata yer vermelerini sağlıyor. Almanya’da tüketicilerin %28’i beslenmelerinde bir yıl öncesine göre proteine daha fazla yer verdiğini söylerken, %23’ü daha fazla oranda vejeteryan gıda tükettiğini belirtiyor.
Schofield; “Haşhaş tohumları uzun bir süre göz ardı edildi. Ancak haşhaş tohumunun soya fasülyesi gibi oldukça fazla aminoasit içerdiği ve aynı zamanda E vitamini ve omega asitler gibi mikro besin maddeleri içerdiği belirtiliyor. Sonuç olarak haşhaş bitkisel protein bileşeni olarak öne çıkıyor ve bitkisel, katkısız ve yüksek proteinli inovasyonlarda başarılı bir şekilde kullanılabilir.” şeklinde konuşuyor.
Mavi yosun
Bir zamanlar konu inovasyon olduğunda gıdanın tadı ilk öncelik olarak kabul ediliyordu ancak sosyal medya görünüşün de çarpıcı olduğu inovasyonların hız kazanmasını sağladı. Sonuç olarak, renkler, özellikle de doğal renkler günümüzde daha fazla ilgi odağı.
Mavi peynir ve yaban mersini gibi bir kaç istisna dışında mavi rengin gıda ve içecekler ile olumlu bir ilişkisi olmadığını belirten Schofield, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ancak daha fazla sayıda mavi renkli gıda ortaya çıkıyor. Süper gıda spirulina yosunları sağlıklı bir şekilde renk veriyor ve gıda ve içeceklerde mavi rengi elde etmek için kullanılabilir. Mavi spirulina, soğuk sıkım meyve sularında, protein tozlarında ve hatta kahvelerde kendine yer buluyor.”