Gaytancıoğlu: “Çiftçi borçları, 15 yılda 1 milyar TL’den 88 milyar TL’ye yükseldi”

0
460
CHP Edirne Milletvekili ve Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e 2002’de toplam 1 milyar TL olan ve 2017 yılı Kasım ayı verilerine göre 88 milyar TL’ye ulaşan çiftçi borçlarını sordu. 

CHP Edirne Milletvekili ve Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu çiftçi kredilerini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 15 yılda çiftçi borçlarının 1 milyar liradan 88 milyar liraya yükseldiğini belirten Gaytancıoğlu, soru önergesinde şunları kaydetti:

“AKP’nin iktidar olduğu yıl olan 2002’de çiftçilerimizin kamu ve özel bankalar ile tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borcu toplamı 1 milyar TL idi. 2017 yılı Kasım ayı verilerine göre bu borç 88 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca halen çiftçilerimizin 2,2 milyar TL’ilk borcu takipte olup, haciz kapsamındadır. 15 yıllık AKP iktidarında bu kadar çok kredi kullanımına karşılık Türkiye halen kırmızı et, canlı hayvan, buğday, mısır, soya, tütün, nohut, mercimek, yağlı tohumlu bitkiler, pirinç vb. ithal etmektedir.

Çiftçilerimiz borçlarını ödeyebilmek için bir bankada olan borcunu başka bir bankadan kredi çekerek karşılamaktadırlar. Hatta artık bu borcun anaparası değil, sadece faizi ödenerek, çiftçi deyimiyle “takla attırmakla” borç ötelenmektedir. Üreticilerimiz, başta akaryakıt olmak üzere birçok tarımsal girdiyi kredi kartı ile temin ettiği yapılan incelemelerden anlaşılmaktadır.

Hatta birçok çiftçimiz traktörünü, ahırını ve tarlasını ipotek ettirerek kredi kullandığı da bilinmektedir. Çiftçilerimizin son yıllarda ciddi anlamda ipotekli kredi kullandığı bilinmektedir. Bu ipotekli tarlaların daha sonradan belirli aracı kurumlar aracılığı ile satıldığı da tespit edilmiştir. Buna göre;

  1. Türkiye genelinde kamu ve özel bankalara ait çiftçi borçlarında ipotekli kredinin parasal değeri nedir?
  2. Kamu ve özel bankalarca, Türkiye’deki tarım arazilerinin illere göre ne kadarında ipotekli kredi kullandırılmıştır?
  3. İpotekli kredi kullanıp da borcunu ödeyemeyen çiftçilere ait arazilerin ne kadarı bankalar ve aracı kurumlar aracılığı ile satılmıştır?
  4. Çiftçi borçlarına ilişkin bir yapılandırma düşünüyor musunuz?
  5. Çiftçi borçlarının özel ve kamu bankalarına göre, anapara ve faiz bilgileri nedir?”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz