Nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan küçük akbaba için dünyanın farklı yerlerinden gelen 34 akbaba uzmanı 4-7 Ekim’de Beypazarı’nda toplandı. Bulgaristan’dan Nijerya ve Etiyopya’ya uzanan küçük akbabanın yaşadığı alanlarda ve göç yolunda gerçekleşen ölümleri engellemek için toplanan uzmanlar 5 yıl sürecek bir çalışma başlattı.
Beypazarı, Avrupa ve Türkiye’nin en önemli küçük akbaba üreme alanlarından birisi ve sadece Beypazarı’nda tüm Balkanlar’dakinden daha fazla küçük akbaba yaşıyor. Anadolu ise Avrupa’dan Afrika’ya uzanan göç yolunun tam ortasında. Yani her yıl yüzlerce küçük akbaba Afrika’da kışı geçirmek için üzerimizden süzülüyor.
Toplantıya katılan 9 ülkeden 34 uzmanın amacı bu zorlu göçlerinde küçük akbabaların ölümlerinin önüne geçmek. Başta elektrik hatları ile çarpışma, elektriğe çarpılma, zehirlenme ve vurulma yüzünden ölen küçük akbabaların korunması için 15 farklı ülkede onlarca farklı etkinlik planlanıyor. 2022 yılına kadar sürecek çalışmada farklı araştırmacı ve gönüllüler akbabaların yaşaması için çalışacak.
Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği koruma programı koordinatörü Itri Levent Erkol; “Dünyanın dört bir yanından onlarca uzman, yıllardır korumaya çalıştığımız küçük akbabalar için bir araya geldi. Bu toplantıya Beypazarı’nda ev sahipliği yapmak gurur verici. Göçmen kuşlar hepimizin ortak noktası. Ölüm nedenleri ise tamamen insan kaynaklı. Zaten son üç kuşakta küçük akbaba nüfusunun %80’i yok oldu. Acil önlemler almazsak gelecekte bu türü gökyüzünde görmemiz mümkün değil. Bütün dünya bu türü korumak için birleşmişken Beypazarı’nda yaşayan 120 çift akbabanın yaşam alanının ortasına bir termik santral yapılmaya başlandı. Bu santral projesi acilen iptal edilmeli ve küçük akbabaların yaşam hakları geri verilmeli.” dedi.