Üç ay önce yasa tasarısı ile değiştirilmek istenen Zeytincilik Yasası ve sektörün son 10 yılı, Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 15. Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı’nda masaya yatırılıyor. Toplantının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tüm sektörü kapsayacak bir çalıştay düzenlemesi çağrısı yapılacağı bildirildi.
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün mevcut ve öncelikli sorunları belirlemek ve çözümleri için yol haritası oluşturmak için Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 15. Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı Aydın Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde 22 Eylül Cuma günü gerçekleştirilecek. Zeytindostu Derneği’nden yapılan açıklamada; tüm sektör paydaşlarının katılması beklenen toplantıda önemli mesajlar verileceği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bir çalıştay düzenlemesi için çağrıda bulunulacağı bildirildi.
Geçtiğimiz Nisan ayında geçirdiği trafik kazasında yaşama veda eden Aydınlı tanınmış zeytin üreticilerinden, Zeytindostu Derneği Kurucu Üyesi ve ortak akıl toplantılarının fikir babası Hasan Köşklü anısına düzenlenecek toplantıda, sektörel sorunların ortak akılla tespit edilmesinin ardından çözüm yollarının belirlenmesi hedefleniyor.
Zeytincilik yasası da konuşulacak
Üç ay önce yasa tasarısı ile değiştirilmek istenmesi sonucu ülke gündemine oturan Zeytincilik Yasası’nın ve sektörün son 10 yılının konuşulacağı iki oturumdan oluşacak toplantının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tüm sektörü kapsayacak bir çalıştay düzenlemesi çağrısı yapılacak.
İl bazında yaklaşık 25 milyon zeytin ağacı varlığıyla bu alanda ülkemizde ilk sırayı alan Aydın’da yapılacak toplantıyla ezber bozarak, zeytincilik açısından kritik öneme sahip pek çok konuyu tartışmaya açmak istediklerini söyleyen Zeytindostu Derneği Başkanı Murat Çetin şu değerlendirmede bulundu;
“Öncelikle 9 yıldır düzenlediğimiz sektörel aklı sistemli hale getiren ortak toplantılarının fikir babası ve moderatörü Hasan Köşklü’yü anıyoruz. Sektörü ve protokolü buluşturacak toplantımıza yoğun bir katılım bekliyoruz. Malum üç ay önce zeytinlikleri ve sektörümüzü ilgilendiren bir yasa tasarısını engelledik. Dolayısıyla Zeytincilik Yasası’nı da ele alacağız, tartışmaya açacağız. Sonuç itibariyle bakanlık tarafından tüm sektörü kapsayan bir çalıştay düzenlenmesini sağlamak istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ortak bir çağrıda bulunacağız. Daha önce zeytin ve zeytinyağı üreticisi çeşitli bölgelerde düzenlediğimiz 14 ortak akıl ve güçbirliği toplantısında öne çıkan sorunların bugün ne aşamada olduğunu kıyaslayarak, başarılı veya başarısız olunan konuları belirleyeceğiz. Zeytin ve zeytinyağında son 10 yılı inceleyeceğiz. Organizasyona destek olan tüm sponsor kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum.”
Moderatörlüğünü Zeytindostu Derneği eski Başkanı Abidin Tatlı ile Yar. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu’nun yapacağı toplantının ertesi günü (23 Eylül Cumartesi) ise zeytinlik, zeytinyağı tesisi ile eski dönemlere ait zeytin işleme araç gereçlerinin sergilendiği Oleatrium Müzesi’ni (Kuşadası) kapsayan bir gezi düzenlenecek.
Ortak Akıl ve Güçbirliği toplantıları hakkında
Zeytindostu Derneği tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen zeytin ve zeytinyağı sektörü ortak akıl ve güçbirliği toplantılarıyla sektörel sorunların tespit edilerek çözüm yollarının araştırılması amaçlanıyor. Her biri zeytinciliğiyle ya da bu alandaki potansiyeliyle öne çıkan farklı merkezlerde düzenlenen toplantılar sektör temsilcileri, paydaşları ile mülki amirler ve bürokratları da bir araya getirme özelliğini taşıyor. Toplantı, bugüne dek sırasıyla İzmir, Gemlik, Edremit, Adana, Nizip, Mut, Mardin, Çanakkale, Yatağan, Antalya, Gaziantep, Aydın, Akhisar ve Altınözü’nde (Hatay) olmak üzere 14 kez gerçekleştirildi.