Suriye’de buğday üretimi geçen yıla göre arttı

0
730
Suriye’de buğday üretimi geçen yıla göre arttı

BM tahminlerine göre Suriye’de buğday üretimi geçen sene görülen en düşük üretim seviyesine göre bu yıl yüzde 12 artarak 1,8 milyon tona ulaşacak. Ancak bu miktar çatışmalar öncesindeki on yıllık ortalamanın yarısından bile az.     

Birleşmiş Milletler’in (BM) iki kurumu güvenlik durumundaki iyileşmeler ve insani yardıma erişimin gelişmesi sayesinde Suriye’nin bazı kesimlerinde gıda güvenliğinin geçen yıla göre biraz iyileşme gösterdiğini bildirdi; ancak genel durumun savaş öncesine göre hala çok kötü durumda olduğu uyarısında bulundu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından gerçekleştirilen son Bitki ve Gıda Güvenliği Değerlendirme Misyonu’nun (CFSAM) tahminlerine göre buğday üretimi geçen sene görülen en düşük üretim seviyesine göre bu yıl yüzde 12 artarak 1,8 milyon tona ulaşacak. Ancak bu miktar çatışmalar öncesindeki on yıllık ortalamanın yarısından bile az.

Misyonun bugün açıklanan raporuna göre Suriye’de 6.9 milyon insan hala gıda güvensizliği içinde. Ayrıca her ay aldıkları düzenli gıda yardımı olmasa 5.6 milyon insan daha büyük olasılıkla gıda güvensizliği yaşayacak.

FAO Suriye Temsilci Vekili Adam Yao “Suriyeli aileler için karanlıkta küçük bir ışık ışını var.” dedi. Yao “Çok büyük güçlüklere rağmen tarım ülke için gıda sağlamaya devam ediyor. Güvenlik durumunun gelişmesiyle birlikte daha fazla çiftçinin topraklarını ekip biçmek için erişime sahip olması bekleniyor. Tarım birçoklarının geçim yolları için daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğinden şimdi desteğimizi arttırma zamanı.” diye ekledi.

WFP Temsilcisi ve Suriye Ülke Direktörü Jakob Kern “Suriyeliler için gıdaya ulaşılabilirlikteki küçük iyileşmeler umut verici ancak ihtiyaçlar hala çok fazla. Krizden etkilenen insanlara gıda sağlamak için daha fazlası yapılmalı. WFP ve FAO Suriye halkı için gıda güvenliğini gerçeğe dönüştürmek için birlikte çalışıyor.” diye konuştu.

İnsani kuruluşların kuşatma altındaki bazı bölgelere erişimi geçen yola göre iyileşmiş durumda. Deyrizor’a erişim hala ciddi şekilde sınırlandırılmış devam ederken hayat kurtarmak için gıda ve diğer ürünler havadan atılıyor; Rakka’da ise devam eden çatışmalar sebebiyle durum kritik. Rakka’da dükkanlar harap olurken standart bir gıda sepetinin maliyeti bu sene Mayıs ile Haziran arasında yüzde 42 yükseldi.

Yağmurlar bitki üretimine yardım ediyor

Fırat Nehri havzasında daha iyi yağış miktarı daha fazla su akımı ve ülkenin birçok barajında daha yüksek su seviyesi anlamına geliyor. Daha iyi yağış miktarı ve bazı bölgelerde tarımsal arazilere erişimin gelişmesi sayesinde buğday ve arpa üretimi geçen seneye oranla bu yıl biraz da olsa iyileşti. Ana sorunlar ise yüksek maliyet veya tohum ve gübre gibi girdilerin eksikliği; sulama ve depo gibi altyapılarının harap olması.

Otlak koşulları daha iyi yağış miktarı ile gelişirken bu durum yüksek yem fiyatlarını üzerindeki baskıyı hafifletti. Sürü büyüklükleri de oldukça düşük sevilerde seyrediyor. Ana sıkıntı yüksek yem fiyatlar, yetersiz veterinerlik hizmetleri ve ülkenin bazı kesimlerinde güvenlik sebebiyle meralara sınırlı erişim.

Güvenlik durumunda kademeli iyileşmeler ve tedarik yollarının açılması ülkenin çeşitli kesimlerinde ticaret imkanlarının yavaşça düzelmesinin ve şehirlerdeki pazarların çalışmasının önünü açtı. Tüm altyapının ve pazarların harap olduğu Halep’in doğu kesimlerinde çok yavaş düzeyde iyileşmeler başladı. Deyrizor, Haseke ve Kırsal Şam vilayetlerindeki istisnalar hariç gıda fiyatları ülke genelinde rekor seviyeye yakın seyrediyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz