Gemlik’te bir araya gelen ihracatçı, üretici, tüccar ve sanayiciler, sofralık zeytine 0,50 TL, zeytinyağına ise 2,5 TL düzeyinde prim desteği talep etti.
Sofralık zeytin üretiminde dünya liderliğini hedefleyen Türk Zeytincilik Sektörü’nün tüm tarafları, sofralık zeytine prim talebinde birleşti.
Türkiye genelindeki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sofralık zeytin üretiminin en önemli merkezlerinden Gemlik’te ihracatçı, üretici, tüccar ve sanayicilerle bir araya geldi.
Gemlik Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Türk zeytincilik sektörünün dünya pazarlarında rekabet gücünün artırılması için; sofralık zeytine prim verilmesi gerektiğini kaydetti.
Üretimin her safhasında, özellikle üretimin ilk gerçekleştirildiği zeytin plantasyonlarında, girdi maliyetlerinin rekabetçi olabileceğimiz seviyelere çekilmesi gerektiğine işaret eden Er, “Bunun sağlanabilmesi için ise, zeytinyağında üreticiye ödenen primin, diğer yağlık ürünler arasında yer alan mısır, ayçiçeği, soya, aspir vb.de uygulandığı gibi tane zeytine de verilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda, Sofralık zeytine 0,50 TL, zeytinyağına ise 2,5 TL düzeyinde destek sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Sofralık zeytine prim desteği sağlandığı takdirde, üretilen miktarın tamamı kayıt altına alınabilecektir” diye konuştu.
Sofralık zeytin ihracatı yatay, zeytinyağı dikey seyir izledi
2016-2017 sezonunun geri kalan diliminde Türkiye geneli sofralık zeytin ihracatının miktar bazında 47 bin tona, değerde ise 89 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren EZZİB Başkanı Er şöyle devam etti: “Bu rakam, 2015-2016 sezonunun aynı döneminde yapılan ihracatla hemen hemen aynı düzeydedir. 2016/17 sezonunda zeytinyağı ihracatımız ise miktar bazında yüzde 405’lik artışla 32 bin tona, değer bazında ise 124 milyon ABDa ulaştı. Geçtiğimiz sezonunun aynı döneminde, zeytinyağı ihracatımız miktar bazında 6.500 ton ve değer bazında ise 32 milyon ABD$ olarak gerçekleşmişti. Bu başarıda katkısı bulunan bütün ihracatçılarımızı ve sektörümüzün diğer paydaşlarını can-ı gönülden kutluyorum.”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye’nin zeytincilik sektöründe 2023 yılı ihracat hedeflerimizin gerçekleştirilebilmesi için; ihracatta ihtiyaç duyulan ve yurtdışında talebi yüksek olan özellikle Tekir, Domat, Memecik, Kalamata gibi iri taneli zeytin çeşitlerinin dikim ve üretiminin teşvik edilmesi talebini sözlerine ekledi.
Gemlik zeytini dünya markası
Gemlik Zeytininin dünyaya ün salmış, tanınan doğal bir marka olduğunu dile getiren Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, Gemlik markasını korumak değerini daha da arttırmak için çalıştıklarını kaydetti.
Gemlik Ticaret Borsası’nın yıllık 5 milyon dolarlık sofralık zeytin tescili yaptığını anlatan Çakır, “Borsa olarak Kaymakamlık ve Ziraat Odası ile ortak yürüteceğimiz Avrupa Birliği projesi ile Gemlik Zeytinini Avrupa ağız tadına uyarlanması konusunda araştırmalar yapmak üzere önümüzdeki dönemde İspanya’ya bir heyet göndereceğiz. Yapılacak araştırmaların çıktıları ile bölgemize sadece ihracat için üretim yapacak tesis kuracağız. Ve yine ihracat yapan üyelerimizin daha fazla pazar payı elde etmesi ve ihracat yapmayan üyelerimizin de ihracata başlaması amaçlı önümüzdeki dönemde Ur-Ge projesi yapacağız. Böylelikle firmalarımız ihracat hakkında daha fazla bilgiye ulaşmış olacak” şeklinde konuştu.
Gemlik Ticaret Borsası ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği bir sonraki buluşmayı, İzmir’de Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapma kararı aldı.
Marmarabirlik ziyaret edildi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er ve Yönetim Kurulu üyeleri Bursa temasları kapsamında zeytincilik sektöründe son 5 yıldır ihracat şampiyonu olan Marmarabirlik’i ziyaret etti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve Genel Müdür İsmail Acar ile sektördeki güncel gelişmeler üzerine fikir alışverişinde bulundu.