Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz Projesi’ne Altın Pusula ödülü

0
935
Kurumsal Yayınlar kategorisinde Altın Pusula ödülü alan Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz kitabı, PRactice Communication Management tarafından projelendirildi ve yayına hazırlandı.

Damla sakızı ağacının koruma altına alınması amacıyla TEMA Vakfı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve FALIM Sakızları iş birliğinde başarıyla sonuçlanan Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz projesinin öyküsünü anlatan kitap, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından Altın Pusula ödülüne layık görüldü.

TEMA Vakfı ve FALIM ortaklığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliği ile 2008 yılından bu yana devam eden ‘Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz’ projesi, damla sakızı ağaçlarının genetik sürekliliğinin güvence altına alınmasının ve sakız kültürünün gündeme gelmesine katkı sağlamanın yanı sıra, iletişimle paydaşlar nezdinde yarattığı farkındalık ve duygusal angajman değerleriyle başarılı sonuçlar ortaya koydu.

Projenin ruhunu yansıtacak, insanların evlerinde ya da iş yerlerinde olmasını isteyecekleri bir eser ortaya koyma hedefinden yola çıkarak hazırlanan ve çalışmalar kadar sakız ağaçlarının öyküsüne de yer veren Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz isimli kitap, TÜHİD tarafından düzenlenen 16. Altın Pusula ödüllerinde, Kurumsal Yayınlar kategorisinde büyük ödüle kayık görüldü.

Kurumsal Yayınlar kategorisinde Altın Pusula ödülü alan Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz kitabı, PRactice Communication Management tarafından projelendirildi ve yayına hazırlandı.

Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, ödül ile ilgili olarak şunları söyledi: “TEMA Vakfı ve FALIM ortaklığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliği ile gerçekleşen bu uzun soluklu proje, dünyada yalnızca Türkiye’de Çeşme’de ve Yunanistan’da Sakız Adası’nda yetişen damla sakızı ağaçlarının dinamik olarak korunmasını sağlamak, doğa ve insan için sunduğu değerleri sürdürebilmek amacıyla hayata geçti. Temel öncelik, sakızı ağacının korunmasına ve bununla birlikte, unutulmaya yüz tutan sakız kültürü ve sakız ağacının önemi konusunda farkındalık oluşturulmasına verildi. Damla sakızının Türkiye topraklarında gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan bu projenin öyküsünü, insanların okumaktan, sayfalarını tekrar karıştırmaktan, masalarında, kitaplıklarında yer almasından keyif duyacakları, projenin ruhunu aktaran ve FALIM’ın karakterini barındıran bir eserle kalıcı kıldık. Bu öykümüzün ve eserimizin, iletişim alanında ülkemizin en değerli platformunda onurlandırılmasından gurur duyduk.”

Proje Ruhunu ve FALIM Karakterini Barındıran Renkli İçerik

Gerçekleştirilen çalışmaların duygusal angajmanı güçlü kılacak şekilde ve FALIM markasının karakterini yansıtan bir dille öyküleştirilmesi hedefiyle hazırlanan, kalıcı eser niteliği taşıyan kitap içeriğinde, Mondelēz International Türkiye, FALIM, TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğünün projenin önemine dair görüşlerine, sakız ağacının ekonomik ve kültürel değerini anlatan bilgilere ve TEMA Vakfı proje faaliyet raporuna yer veriliyor. Kitapta ayrıca, bilimsel çalışmaların ve FALIM desteğiyle sakız ağacı ve kültürü konusunda toplumsal farkındalığa ve sahiplenmeye katkı yapan iletişim çalışmalarının öyküsü anlatılıyor.

Can Yücel’in Sakız Ağacı şiiri ve ünlü gurmelerin görüş yazıları ile damla sakızlı tarifleri de telif karşılığı yer aldığı kitapta, projenin doğal paydaşları sakız üreticileri ve Çeşme yerel turizm işletmecilerinin görüşlerine de yer veriliyor.

Karikatür sanatçısı Bülent Arabacıoğlu’nun illüstrasyonları ve projenin öyküsünü, didaktik olmaktan uzak, kalbe dokunur bir üslupla anlatan özgün çizgi roman bölümü ise, kitaba benzersiz bir özellik kazandırıyor.

Paydaşların Öyküsünü Projeyle Birleştiren İletişim Kurgusu

Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz kitabı, projenin bitiş iletişimi için PRactice Communication Management tarafından geliştirilen, projelendirilen ve uygulanan, geleneksel ve yenilikçi iletişim araçlarını bir arada kullanan iletişim stratejisi ve kurgusu kapsamında hayata geçti. Bu strateji ve kurgunun temel özelliği, nicelikten ziyade niteliksel önemiyle öne çıkan projenin anlatımında, paydaşlara, onların öykülerini genel öykü anlatımına dahil ederek dokunması, bireysel deneyimlemeye olanak tanıması ve projenin önemini içselleştirmeyi sağlayan bir ortam sunması.

Projenin Bitiş İletişimi, basın gezisi, farklı paydaşları bir araya getiren bir saha etkinliği, proje genelinde yapılan çalışmaları farklı ve yaratıcı bir dille aktaran bir kitap, projeyle ilgili duygu ve bilgi aktarımı odaklı özel bir toplantı ve 3D/VR görsel teknolojilerini birlikte kullanan bütünleşik yapıda iki günlük bir etkinlikle gerçekleştirildi.

Damla Sakızı Ağaçları Koruma Altına Alındı

UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine giren damla sakızının Türkiye topraklarında devamlılığını sağlamak amacıyla, TEMA Vakfı ve FALIM Sakızları ortaklığında yürütülen ve geleneksel ağaç dikim çalışmalarından farklılık gösteren Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz projesi, yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalan damla sakızı ağaçlarının genetik çeşitliliğinin koruma altına alınmasını sağladı. 2008 – 2016 yılları arasında yürütülen bu uzun soluklu proje aynı zamanda, unutulmaya yüz tutan sakız kültürü ve sakız ağacının önemi konusunda farkındalık sağlanmasına katkı yaptı.

Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz projesi, geleneksel anlamda bir ağaç dikim projesi değildir. Projenin bilimsel hedefleri doğrultusunda; önce koruma, sonra geliştirme ve daha sonra yararlanma bağlamında; öncelik korumaya verilerek damla sakızı ağacının sahip olduğu genetik çeşitliliğin korunması amaçlandı.

Projede bilimsel hedef, 100 farklı ‘sakız ağacı bireyinden’ 10’ar ağaç olmak üzere 1000 adet sakız ağacından oluşan bir Sakız Ağacı Klon Parkı kurulması olarak belirlendi ve hedeflere ulaşıldı. Klon sayısı hedefin %24; klon parkında aşılı fidan dikimi de hedefin %10 üzerinde gerçekleşti.

Proje kapsamında ayrıca, Türkiye’nin özel sektör, kamu ve sivil toplum iş birliğiyle oluşturulan ilk gen koruma sahası (Sakız Ağacı Klon Parkı) kuruldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz