Çiftçi ve esnaf borçları yapılandırılıyor

0
385
Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandıran teklifin birinci bölümünde yer alan 11 maddesi TBMM Genel Kurulunun 17 Mayıs tarihli oturumunda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda 11 maddesi kabul edilen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine göre, çiftçi ve esnafın bazı borçları yapılandırılacak.

Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandıran teklifin birinci bölümünde yer alan 11 maddesi TBMM Genel Kurulunun 17 Mayıs tarihli oturumunda kabul edildi.

Bakan Ağbal: “Yeni bir af yasası gelmeyecek.”

Genel Kurul’da Maliye Bakanı Naci Ağbal, teklifin birinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Hazineye ait tarım arazilerini fiilen kullanan kişilere ecrimisil gönderildiğini, bu kişilerin bu yerleri ecrimisil ile idare ettikleri için de çiftçilere sağlanan desteklerden yararlanamadıklarını ve diğer imkanları da kullanamadıklarını belirten Ağbal, Maliye Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir araya geldiğini bu konuda bir düzenleme yaptığını, tarım arazilerini kullanan çiftçilere kolaylaştırılmış yöntemlerle kiralama imkanı getirdiklerini hatırlattı.

Bakan Ağbal, “Devlete ait olan bu arazileri kullanan çiftçilerimiz, ecrimisil ödemek yerine ilgili defterdarlığa müracaat ederek çok basit, kolay ve indirimli olarak kiralama sözleşmesi yapmaları halinde bu yerleri kira ile kullanma imkanlarına kavuşacaklar. Aynı zamanda da bu yerler nedeniyle gerekli destekleri alabilecekler.” diye konuştu.

Yeni bir af yasasının olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yeni bir af yasası gelmeyecek. Bakan olarak söylüyorum. Komisyonda da ifade ettim. Biz bu defa bir yeniden yapılandırma yasası getirirken farklı bir şey yaptık. İyi niyetli olan, geçmişte, iyi gününde borçlarını ödeyen mükellefler, herhangi bir şekilde ekonomik zorluk içerisine girdiklerinde onların borçlarını ödeyebilmelerine imkan sağlayan yapısal bir düzenleme getirdik. Getirdiğimiz bu düzenleme, bu yeniden yapılandırma kanununun içerisinde yer alıyor. Benim kanaatimce bundan sonra herhangi bir mükellef, ‘ben vergi borçlarımı ödemek istiyorum ama mevcut durumuma göre bu borçları peşin ödeme imkanım yok ama taksitle ödemek istiyorum’ dediğinde, objektif, nesnel, kişiye bağlı olmayan, şeffaf ve hesap verebilir bir sistem içerisinde durumu değerlendirilecek.

Kişiye hakkaniyete uygun bir şekilde bir yapılandırma imkanı sunulacak. Dolayısıyla bu defa farklı bir şey yaptık. Yeniden yapılandırma kanunu getirmekle yetinmedik, bu tür ihtiyacı ortadan kaldıracak önemli bir yapısal düzenlemeyi de bununla beraber getirmiş olduk.”

Çiftçi ve esnaf borçları yapılandırılıyor

TBMM Genel Kurulunda 11 maddesi kabul edilen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine göre, orman köylerinde oturan köylüler ile bu köylülerce kurulan tarımsal kalkınma kooperatiflerine Orman Genel Müdürlüğünce kullandırılan kredi borçları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına 31 Mart 2017’den önce kullandırılan kredi borçları ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan kredilerden 31 Mart 2017’den önce ödeme süresi geldiği halde ödenmeyen kredi borçları ile Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun bandrol ücreti ve buna bağlı kesilen idari para cezaları ile elektrik enerjisi payı alacaklarına yapılandırma imkanı sağlanıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) üyelerinin odalara, odaların birlik ve federasyonlara, birlik ve federasyonların da TESK’e olan aidat ve katılım payları borçları; TOBB’a olan aidat borçları, oda ve borsalara olan aidat borçları, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti, sigorta eksperleri ve sigorta acentelerinin levha aidat borçları ile avukatların baro kesenekleri ve staj kredisi borçları da yapılandırılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz