Paris merkezli ticari alacak (kredi) sigortası şirketi Coface, devam etmekte olan siyasi risklere rağmen dünya genelinde işletme güveninin tekrar yükselişe geçtiğini açıkladı.
Coface’in dünya genelinde ülke ve sektör risklerini kapsayan araştırmasına göre, ABD’de (yeni Hükümetin ticaret politikası ve dış politikası) ve Avrupa’da (belirsizlikle sonuçlanan bazı seçimler) siyasi risklerin inatçı bir şekilde yüksek seviyelerde olduğu bir ortama rağmen, PMI şirket güven endeksi önemli ölçüde yükseldi. Bu aşamada, siyasi riskin geleneksel iletim kanallarından birisi olan finansal piyasalar ve işletme güveninin canlı bir görünüme sahip olduğuna dikkat çeken şirket, hanehalkları ve şirketlerin yatırım ve tüketim kararlarını ertelemediklerini belirtti. Bu olgunun arka planında ise gelişmiş ülkelerde ve Çin’de deflasyon riskinin azalması ve Avro bölgesindeki (Portekiz ve Yunanistan dışında) oldukça olumlu finansman koşulları gösterildi.
Gelişmiş ekonomilerde işletme güveninde yaşanan bu kayda değer düzelme ve yükselen ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın (Tahminler: Rusya %1, Brezilya %0,4) Coface’ın küresel büyüme tahminini yüzde 2,8’e ve küresel ticaret artışlı tahminini yüzde 2,4’e çıkarmasına (2016 yılında %1 idi) yol açtığı kaydedildi.
Etkileri tespit etmek halen güç
Bu iyileşme işaretlerinin, ülke ve sektör değerlendirmelerinde genel bir iyileşme bağlamında şekillendirilmek için henüz çok belirsiz olduğu vurgulanan açıklamada ülke ve sektör riskleri konusunda şu bilgilere yer verildi:
“Yükselen ekonomilerdeki yüksek ve artan borçlar ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki korumacılık tehdidi, siyasi ve sosyal riskler, işletmelerin faaliyetlerini kısıtlamaya devam ediyor.
Avrupa’nın üretim zinciri ile giderek daha iyi entegre olan Çek Cumhuriyeti (kısa süre önce notu A2’ye yükseltildi) ve Letonya (kısa süre önce notu A3’e yükseltildi), bu yıl oldukça sürdürülebilir bir büyüme sergilemeye devam edecek ve daha sonra kamu yatırımlarında bir düzelmeden yararlanacak. Çek Cumhuriyeti AB’deki sağlam otomobil satışlarından yararlanıyor.
İsrail (kısa süre önce notu A2’ye yükseltildi) sağlam büyümeyi düşük seviyelerdeki işsizlik ve enflasyon ile bir araya getirerek iç piyasaya dönük sektörlerin beklentilerini iyileştirmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında notu düşürülmüş olan Mozambik’in notu, siyasi istikrara ilişkin ciddi tehditler ve ödeme temerrütleri durumu göz önünde bulundurularak E’ye (aşırı risk) düşürüldü.
Çin ve Brezilya’da metal sektöründen, Fransa ve Brezilya’da ise inşaat sektöründen iyi haberler var
Sektör riski bakımından, metal sektörü son üç yıldır dünyanın tüm bölgelerinde en fazla risk altında olan sektör olmuştu, ancak bu alanda iyileşmeler kendini hissettirmeye başlıyor. Çin’de metal üretimi önemli oranda yavaşlarken, ABD’de inşaat ve otomotiv sektörlerinde yüksek düzeylerde seyreden faaliyet ve Batı Avrupa’da bu sektörlerde yaşanan iyileşme sebebiyle fiyatlar artmaya devam ediyor. Çin’in çelik ürünlerine gümrük vergisi getirilmesi de Avrupa ve Latin Amerika’daki çelik üreticilerine rahat bir nefes aldırdı. Bu bağlamda, Coface özellikle Çin’deki artan iç talep sayesinde yükselen Asya’da ve Brezilya’nın etkisiyle Latin Amerika’da sektörün değerlendirme notunu güncelleyerek “çok yüksek riskten” “yüksek riske” indirdi.
Yine de başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika’da, merkez bankasının faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş sayesinde inşaat sektöründe ve yatırım projelerine ilişkin belirsizliklere rağmen enerji sektöründe olumlu bir eğilim mevcut. Bu sektörlere ilişkin risk durumu iyileşerek “yüksek” seviyesine indi.
Son olarak, Batı Avrupa’da, iki sektör ön plana çıkıyor. Fransa’da, düşük faiz oranları ve vergi teşviki mekanizması sayesinde artan yeni konut inşaatlarından yararlanan inşaat sektörü şu anda “orta risk” düzeyine sahip.
İngiltere enflasyonun etkisiyle hanehalklarının satın alma gücünde durgunluk yaşıyor, dolayısıyla ülkedeki perakende sektörünün risk notu düşürülerek “yüksek” olarak belirlendi.”