24 Şubat 2017 tarihli, 29989 sayılı Resmî Gazete’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ENZİMLERİ YÖNETMELİĞİ yayınlandı.
Bu yönetmelik ile gıda enzimi üreticisi ve ithalatçısının Bakanlıktan izin alması gerekliliği getirildi. Yönetmelik, işlem yardımcıları olarak kullanılan enzimler de dâhil olmak üzere; İzin verilmiş gıda enzimlerinin yer aldığı Listenin oluşturulmasına, gıdalarda kullanılan gıda enzimlerinin kullanım koşullarına, bu şekilde satılan gıda enzimlerinin etiketleme kurallarına ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Bakanlık tarafından oluşturulacak listenin içeriğinde, gıda enziminin adı, kaynağı, saflık kriterleri ve diğer gerekli bilgileri içeren spesifikasyonu, eklenebileceği gıdalar, hangi koşullar altında kullanılabileceği gibi bilgiler yer alacak. Gerekli görüldüğü durumlarda, gıda enziminin doğrudan son tüketiciye satışında kısıtlamaların olup olmadığı ve gıdanın fiziksel durumu veya tabi tutulduğu özel işlemler hakkında son tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla üretiminde gıda enzimleri kullanılan gıdanın etiketlenmesine ilişkin özel gereklilikler de yer alacak.
Sadece Bakanlık değerlendirmeleri sonucu oluşturulacak olan gıda enzim listesinde yer alan gıda enzimleri, piyasaya arz edilebilecek ve gıdalarda kullanılabilecek.
Yönetmelik, Gıda Enzimlerine İlişkin ve 83/417/AET sayılı Konsey Direktifini, (AT) 1493/1999 sayılı Konsey Tüzüğünü, 2000/13/AT sayılı Direktifi, 2001/112/AT sayılı Konsey Direktifini ve (AT) 258/97 sayılı Tüzüğü değiştiren 16 Aralık 2008 tarihli ve (AT) 1332/2008 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlandı.
Bu enzimler için uygulanacak izin prosedürü yine bugün Resmî Gazete ‘de yayınlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin Prosedürü Hakkında Yönetmelik” gereğince yürütülecek.
Son tüketiciye sunulmayacak gıda enzimlerine ve gıda enzim preparatlarına yönelik genel etiketleme kuralları ve tek başlarına veya birbirleriyle ve/veya diğer gıda bileşenleriyle karıştırılarak son tüketiciye sunulması amaçlanan gıda enzimlerini ve gıda enzim preparatlarının etiketlenmesi kuralları da detaylı olarak veriliyor.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ithal edilen ve/veya üretilen ve/veya işlenen ve/veya piyasaya arz edilen gıda enzimleri için, Liste oluşturuluncaya kadar bu Yönetmelik hükümlerine uygunluk aranmayacak. Ancak Liste oluşturulduktan sonra, bu Listede yer almayan her gıda enzimi için Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin Prosedürü Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre izin alınması zorunlu.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ithal edilen ve/veya üretilen ve/veya işlenen ve/veya piyasaya arz edilen gıda enzimleri için, Liste oluşturulana kadar 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi ile 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılacak.
Bu Yönetmelik 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği kapsamında yer alan gıda katkı maddeleri ile işlem yardımcılarının üretiminde kullanılan gıda enzimlerini ve gıdaların üretiminde geleneksel olarak kullanılan ve özellikle enzim üretimine yönelik olarak kullanılmasa bile kendiliğinden enzim üretebilen mikrobiyal kültürleri kapsamıyor.