Pirinç sütü, badem sütü ve hindistan cevizi sütü gibi süte alternatif olarak üretilen içeceklerin pazar büyüklüğünün yedi yıl içerisinde 26 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
Transparency Market Research Pazar Araştırma Kuruluşu tarafından hazırlanan “Küresel Alternatif Süt Pazarı Raporu”, pirinç sütü, badem sütü ve hindistan cevizi sütü gibi alternatif ürünler pazarının, 2024 yılında 26,3 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörüsüne yer veriyor.
2015 yılında dünya genelinde 8,22 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış olan alternatif süt pazarının 2016 yılında ise 9,32 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış olduğu tahmin ediliyor.
Alternatif süt pazarının bölgeler bazında incelendiği rapora göre, Asya-Pasifik bölgesi pazar büyüklüğü açısından %53’lük pazar payı ile açık ara lider konumunda. Asya Pasifik bölgesinin gelecekte de pazar büyüklüğü açısından liderliğini koruyacağı tahmin ediliyor.
Asya-Pasifik bölgesini sırasıyla; Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika pazarları takip ediyor. Her ne kadar Latin Amerika pazar büyüklüğü açısından dördüncü bölge konumunda olsa da uzmanlar, alternatif süt pazarı üreticileri açısından bölgenin oldukça parlak bir gelecek vaat ettiğini belirtiyor.
Raporda dünya genelinde pazarın büyümesinde sağlıklı alternatifler konusunda tüketici bilincinin artmasının ve laktoz intoleransın görülme sıklığının artmasının önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
Transparency Market Research; “Kurulmuş olan bir pazara alternatif olarak geliştirilen bir pazarın lehine olan en önemli unsur, bu alternatif ürünleri orijinallerinden daha iyi bir seçenek olarak kabul eden tüketici sayısının gitgide artmasıdır. Süt ve süt ürünleri pazarında ise laktoz intolerant olduğunu öğrenen veya laktoz tüketmediğinde kendilerini daha iyi hisseden tüketici sayısı artmakta. Bu artış, dünya genelinde alternatif süt pazarının hızla büyümesinin ardındaki en önemli unsur.” açıklamasında bulunuyor.
Aynı zamanda diyetisyenlerin ve doktorların da pek çok vakada hastalarına bitki ağırlıklı beslenme tavsiyesinde bulunduğu da belirtiliyor. Sonuç olarak yulaf, keten ve sebze sütlerinin popülerliği dünya genelinde hızla artıyor.
Pazarın parlak bir geleceği olduğu gerçeğine karşı üreticilerin hala aşmak zorunda olduğu en büyük sorun, bu ürünlerin üretim ve pazarlama maliyetinin oldukça yüksek olması. Pek çok üretici ürünlerini zenginleştirmek amacıyla ürünlerine ek besin öğeleri takviyesi yapıyor ancak bu takviye aynı zamanda ürünlerin maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Badem sütü ve hindistan cevizi sütü gibi ürünlerin üretim maliyetleri ve dolayısıyla satış fiyatları her hangi bir takviye yapılmasa da ortalama bir tüketici açısından oldukça yüksek. Fiyatlarının yüksek olması ise bu ürünlerin pazarda satış hacimlerini etkileyen en önemli faktör.