Yeni bir araştırma yapay tatlandırıcılı içeceklerin kilo vermeye yardımcı olmadığını ve hatta bu içeceklerin dünya genelinde obezite probleminin bir parçası olabileceğini ortaya koyuyor.
PLOS Medicine dergisinde yer alan “Yapay tatlandırıcılı içecekler ve küresel obezite krizine yanıt” adlı araştırma makalesi yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin kilo almayı önlediğine dair mevcut bilimsel kanıtların yetersiz olduğunu ve bu nedenle bu içeceklerin sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak tavsiye edilemeyeceğini ortaya koyuyor.
Endüstri ise araştırma sonuçlarının obezitenin artış gösterdiği bu dönemde ‘yardımcı olmadığı’ yönünde bir açıklamada bulundu.
Araştırmaya göre her ne kadar yapay tatlandırıcılı içeceklerin kilo alımında rol oynadığına dair direk bir kanıt bulunmasa da, bu içeceklerin tat alma algılayıcılarını uyarması konusunda bir endişe olduğu belirtildi.
Tüketicilerin bu içeceklerin kalorisinin düşük olduğunu bilmesi ve aynı zamanda bu içecekleri tüketen kişilerin diğer gıdaları fazla miktarda tüketmesinin obezite ve tip 2 diyabete neden olabileceği belirtiliyor.
Şeker azaltımı
İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde şeker vergisi uygulamasına başlanacak olması endüstrinin vergi uygulamasından muaf olabilmek için yapay tatlandırıcılara yönelmesine neden olmuştu. Araştırmacılar yapay tatlandırıcılı içeceklerin vergi kapsamına alınmama ve yasal olarak şekerli içeceklerle aynı şekilde değerlendirilmemelerinin nedeninin muhtemelen bu içeceklerin zararsız olarak kabul edilmesi olduğunu belirtiyorlar.
Yapay tatlandırıcılı içecekler ile ilgili bu algı aynı zamanda bu içeceklerin satışlarını da oldukça etkiliyor. Yapay tatlandırıcılı içecekler dünya genelinde gazlı içecek pazarının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
İngiltere Imperial College London Kamu Sağlığı Bölümünden Profesör Christopher Millett; “Endüstrinin pazarlaması ile de şekillenmiş olan genel algı, diyet içecekler şeker içermediğinden daha sağlıklı oldukları ve şekerli içecekler yerine tüketildiklerinde kilo vermeye yardımcı olacakları yönünde. Ancak biz bu algıyı destekleyecek ciddi bir kanıt bulamadık.” açıklamasında bulundu.
Yardımcı olmaktan uzak ve haksız
İngiltere Alkolsüz İçecek Üreticileri Derneği Başkanı Gavin Partington yaptığı açıklamada, bu makalede yer alan iddiaların tersine bilimsel araştırmaların diyet içeceklerde bulunan düşük kalorili tatlandırıcıların tüketicilerin kilo kontrolünü sağlamasına yardımcı olduğunu belirtiyor.
Partington; “Tüketicilerin toplam kalori alımlarını azaltmalarına destek olmaya çalıştığımız bu dönemde şeker içermeyen ürünlerin bir kanıt olmadan şeytanlaştırılması tamamıyla yardımcı olmaktan uzak. Şunu da hatırlatmakta yarar var; İngiltere gazlı içecek sektörü şeker alımını yıldan yıla azaltan tek kategoriyi oluşturuyor.” dedi.
İngiltere King’s College London Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Profesör Tom Sanders da; “Şeker oranı azaltılmış veya şekersiz içeceklerin sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak görülmemesi ve tamınlanmaması gerektiği sonucu haksız ve tüketicilerin kafalarını karıştıracak bir sonuç” sözleriyle değerlendirdi.
Makalenin yayımlanmasının ardından Uluslararası Tatlandırıcı Üreticileri Derneği (ISA) 2016 yılında yayımlanan bir değerlendirme ve meta analiz araştırmasını referans göstererek düşük kalorili tatlandırıcıların kullanılmasının enerji alımını azaltmaya yardımcı olduğunu ve dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı olduğunu açıkladı.
Endüstrinin sponsor olduğu araştırmaların diyet içeceklerin kilo kontrolü üzerinde etkisi konusunda endüstrinin lehine sonuçlar sunmaya meyilli olduğu suçlamalarına da cevap veren ISA; “Dernek olarak gıda endüstrisinin araştırmaları desteklemesinin beslenme biliminin ilerlemesine ileri derecede katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bilim adamları ve endüstrinin mali kaynakları arasındaki ilişkinin şeffaf olmasını tamamıyla destekliyoruz ve her türlü çıkar çatışmasının da açık bir şekilde ortaya konulmasını destekliyoruz.” açıklamasında bulundu.