TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Torku markası ile Türkiye’de 160 bin pazarlama noktasından 110 bininde yer aldıklarını belirtti.
Konya Şeker’in 63’üncü Olağan Mali Genel Kurulu ile AB Holdingin 8. Mali Genel Kurulu Konya Şeker merkez kampüsteki konferans salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya, AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk ile Konya Şeker’in hissedarı olan Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin temsilcileri ile şirket yöneticileri katıldı.
Genel Kurulda gündemle ilgili söz alan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu, Konya Şeker’in ülkemizdeki çiftçilerin lokomotif kuruluşu olduğunu ifade eti.
Bıyıkoğlu, “Konya Şeker her yıl yaptığımız Genel Kurulda mutlaka yeni fabrikaları ülkemize kazandırmış oluyor. Yıllık verilere baktığımızda Konya Şeker ülkemizin en büyük 37. Kuruluşu, Anadolu’nun en büyük 10 şirketinden birisi ve Anadolu’nun en büyük 3. Gıda şirketi konumundadır.
Ülkemizin en fazla vergi veren kuruluşlarında ilk 10’a girmektedir. Bugün konsolide edilerek rakamlar baktığımızda şu görülecektir, Konya Şeker aslında ülkemizdeki birçok büyük sanayi kuruluşunu geçmiş ve dev kuruluşundan birisi haline gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in ilk üretime 62 yıl önce başladığını hatırlattı.
“Bizi yola koşan yokluktur” diyen Recep Konuk, şöyle konuştu:
“Üreticinin daha çok üretmesi için neye ihtiyaç var? Fabrikalara. Var mıydı? Yoktu. Kendimiz yaptık. Yani ilacımızı kendimiz bulduk. Üreticinin ürettiği ürünün katma değerinden de istifade etmesi şart. Bunu neyle yapacaksınız? Tarlada üretilen ürünü raftaki mamul ürün olana kadar işleyecek, rafa da kendi elinizle koyacaksınız.
Daha önce yapılıyor muydu? Konya Şeker yapana kadar hayır… Bunu yapınca, yani Torku markası ile çikolatasından, bisküvisine, şekerinden kekine, sütünden yoğurduna, peynirinden yağına kadar tarladan rafa kadar bir zincir kurup tarladaki üretici için ben tüketimden pay alacağım deyince bizim içimizden bazıları dâhil hep bir ağızdan ses yükseldi, kimisi sen kimsin yapamazsın haddini bil dedi.
Kimisi sen bizden değilsin pazara giremezsin demeye getirdi. Türkiye’de 160 bin pazarlama noktası var ama biz şu ana kadar 110 binine girdik. Diğerlerine de gireceğiz. Dirençleri kıracağız bütün Türkiye’de olacağız.”
“Konya çiftçisi daha fazla üretmeye başladı”
Daha çok pancar üretmek isteyen Konya çiftçisi için ikinci fabrikayı kurduklarını dile getiren Recep Konuk şunları söyledi; “Patates ekmek istiyorsun ekemiyorsun. Ne yapacaksın? Patatesi de işleyecek tesis. O da yapıldı. Konya çiftçisi ayçiçeği ekmeyi, ayçiçeği ziraatını bilmiyor muydu? Hem de âlâsını biliyordu.
Nitekim dekara verim rakamlarından ayçiçeği ziraatını herkesten hatta sınırlarımızın ötesindeki çiftçilerden de iyi bildiği belli. Niye koca Konya Ovasında sadece 50.000 ton ayçiçeği üretiliyordu? Çiftçi üretmek istemediğinden değil. Ayçiçeği tarımını bilmediğinden de değil. Neden? Yokluktan. Ayçiçeğini ürettin, satacak yer yoksa ne yapacak çiftçi?
Birileri gelir elinden üç kuruşa alır gider. Çiftçiye de alnının teri, güneşte yanan teni sadece kâr olarak kalır. Biz Ham Yağ Fabrikası ile işte o yokluğu yok ettik. Konya çiftçisi yokluk yok olduğu için 250-300.000 ton ayçiçeği üretmeye başladı.
Dünyanın en büyük Et ve Süt Entegre Tesisini ovanın göbeğine diktik. Sonuç, Konya’da hayvancılık sadece 3 senede 1,5 katından daha fazla büyüdü. Daha da büyüyecek. Yarın üretici pancardan kazandığından daha fazlasını hayvancılıktan, yani sütten besiden kazanmaya başlayınca ovanın göbeğindeki bu yatırımın tarım sektörünün kalbi olduğunu da daha çok idrak edecek.”
Bugün Konya Şeker’in 100 milyon dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Konuk, “Bunu da artıracağız, 1 milyar dolar ihracat rakamını aşacağız.” dedi.