Şeker kotası düzenlemesi Üretim Reform Paketi’nden çıkarıldı

0
887
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi,Üretim Reform Paketi'nden çıkardıklarını açıkladı.

Şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettikleri için Üretim Reform Paketi’nden çıkardıklarını vurgulayan ve pakette, şeker konusunu gündeme getirmeyeceklerini söyleyen Bakan Özlü, “O konu başka bir yerde gündeme gelecek. Şeker konusu başka bir konu. Başbakanımız dün açıklamalarda bulundu, 2017 yılının şeker pancarı fiyatları açıklandı. Dolayısıyla şeker pancarı üreticisi̇ rahat olsun.” ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçelerine ilişkin sunum yaptı. Ülke tarihinin en önemli bütçelerinden birini yaptıklarına inandığını vurgulayan Özlü, çok daha güçlü, zengin, müreffeh ve dünyada lider bir Türkiye’yi inşa etme amacı doğrultusunda 2017 bütçesinin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Son derece sağlam ve güçlü dinamiklere sahip olan Türkiye ekonomisi, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Özlü, ülke ekonomisinin 27 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü dile getirdi. Özlü, ekonominin, küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin, soru ve eleştirilerini de yanıtladı.

Üretim Reform Paketi’nin görüşe açıldığını ve değerlendirmelerin sürdüğünü ifade eden Özlü, paketi nihai hale getirdiklerinde komisyonu ve muhalefeti bilgilendireceklerini, düzenlemeyi birlikte sonuçlandıracaklarını söyledi.

Şeker kotası düzenlemesi Üretim Reform Paketi’nden çıkarıldı

Özlü, şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettikleri için Üretim Reform Paketi’nden çıkardıklarını vurguladı. Pakette, şeker konusunu gündeme getirmeyeceklerini söyleyen Özlü, “O konu başka bir yerde gündeme gelecek. Şeker konusu başka bir konu. Başbakanımız dün açıklamalarda bulundu, 2017 yılının şeker pancarı fiyatları açıklandı. Dolayısıyla şeker pancarı üreti̇ci̇si̇ rahat olsun.” ifadesini kullandı.

Şeker Kurumunun, pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker sektörlerinde kota işlemlerini yürüttüğüne değinen Özlü, kurumun 7,5 milyar liralık ekonomik büyüklüğe sahip piyasayı düzenlediğini ifade etti.

“Birinci sınıf zeytinlik bahçesini OSB yapmayız”

Meraların ve zeytinlik arazilerin korunmasından yana olduklarını dile getiren Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım stratejik bir sektördür. Bunların korunmasından yanayız. Asla birinci sınıf bir tarım arazisini ve çok verimli bir zeytinlik bahçesini organize sanayi bölgesi (OSB) yapmak istemeyiz, yapmayız.

Tarım alanlarının kesinlikle korunmasından yanayız. Zaten OSB kurmak için bir komisyon var. Bu komisyonda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere 7 bakanlık, il özel idaresi ve belediyelerin olumlu görüşlerinin alınmasıyla bu yerler kesinleştiriliyor. Bakanlığımız tek başına kalkıp ‘ben buraya OSB kuruyorum’ deme yetkisi yok. OSB’ler kurulduktan sonra da çevreyi kirletmeyecek ya da en az kirletecek önlemleri alıyoruz.”

Zeytinlik bahçesi olanlara asla dokunulmamasından yana olduklarını ve asla bunu yapmayacaklarını ifade eden Özlü, şöyle konuştu:

“Ama bir bahçe var, 100 dönüm bir tarla var üzerinde 3 zeytin ağacı var, eski, yaşlı zeytin ağaçları var. Şimdi, ‘Bunlara 3 kilometre yaklaşmayın’ demek de bugünün şartlarında çok makul değil. Biz istiyoruz ki aşılı zeytin ağaçlarımız da olsun, ağaç başına 80, 100 kilogram ürün versin bunları da geliştirelim ama ot, yaprak bitmeyen yerler var. Bunlar için zaman zaman ot bedeli ödüyoruz. Ben soruyorum; ‘Burada ot, yaprak bitmiyor neden ot, yaprak bedeli ödüyoruz?’, ‘Ot, yaprak bitiyorsa burayı niye sanayi bölgesi yapıyoruz, yapmayalım’ diye söylüyorum. Zeytinliklerimizi, meralık alanlarımızı koruyacağız. Burada hiçbir endişeniz olmasın. Zeytinlik sahasına, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmak zorunda, dolayısıyla kimyevi atık gibi maddelerin göz ardı edilmesi mümkün değil yeni yapıda.”

Faruk Özlü, fındık sanayisine yönelik özel bir OSB kurulması talebini de değerlendireceklerini söyledi.

Özlü, Rize’deki çay fabrikalarının bir noktaya toplanarak, bunlar için bir OSB kurulması önerisi üzerinde çalışacaklarını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz