Merkez Bankası 2017 yılı enflasyon tahminini yükseltti

0
759
merkez-bankasi

Merkez Bankası 2016 yılı için enflasyon tahminini değiştirmezken, 2017 yılsonu enflasyon tahminini, toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle 0,5 puan yukarı yönlü güncelleyerek yüzde 6’dan yüzde 6,5’e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 20 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Özetini yayınladı.

Özette; Eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,18 oranında arttığı, yıllık tüketici enflasyonunun 0,77 puan düşüşle yüzde 7,28 olduğu kaydedildi. Bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde ifade edildiği gibi, gıda enflasyonundaki yavaşlamanın işlenmemiş gıda kaynaklı olmak üzere devam ettiği, bunun yanında talep koşullarındaki zayıflamanın da enflasyondaki düşüşe destek verdiği belirtildi. Diğer yandan akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının doğrudan ve dolaylı etkileriyle enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığı vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinde enflasyon gelişmeleri ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon gerilemeye devam ediyor

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 2,03 puan azalarak yüzde 4,16 oldu. Bu gelişmede özellikle taze meyve fiyatlarındaki düşüş etkili olurken, taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki olumlu görünüm de devam etti. Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler, gıda yıllık enflasyonunun bir miktar yükselebileceğine işaret ediyor.

Öte yandan enerji fiyatları akaryakıt ürünlerindeki vergi artışına bağlı olarak yükseldi, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 4,56’ya ulaştı. Yakın dönemde döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarında yaşanan gelişmelerin Ekim ayı enerji enflasyonuna yukarı yönlü yansımalarının olması, ancak aybaşında doğalgaz fiyatlarında gerçekleştirilen indirimin bu olumsuz etkiyi kısmen dengelemesi bekleniyor.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu azaldı, hizmet enflasyonu arttı

Eylül ayında hizmet fiyatları yüzde 0,89 oranında artarken grup yıllık enflasyonu 0,11 puan artarak yüzde 8,19 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde yükseldi, kirada yatay seyretti, diğer alt gruplarda ise düştü.

Lokanta-otel grubunda enflasyon, gıda fiyatlarındaki olumlu seyir ve turizm sektöründeki daralmaya bağlı olarak yavaşlamaya devam ederken, ulaştırma hizmetlerinde akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüksek bir fiyat artışı izlendi. Bu doğrultuda hizmet enflasyonunun ana eğilimi yükseldi.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Eylül ayında 1,70 puan azalarak yüzde 6,97 oldu. Yıllık enflasyon dayanıklı mallarda daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda düşüş kaydetti. Temel mal grubu enflasyonundaki düşüşte birikimli döviz kuru etkilerinin azalmasına ek olarak yurt içi talepteki yavaşlama da etkili oldu. Bu çerçevede temel mal enflasyonunun ana eğilimi belirgin şekilde yavaşladı.

Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü destekliyor. Bununla birlikte döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlıyor.

Para Politikası ve Riskler

Toplantıda Ekim Enflasyon Raporu’nda yer alması öngörülen orta vadeli tahminleri değerlendiren Kurul, yılın üçüncü çeyreğinde enflasyon, işlenmemiş gıda ve çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmeye bağlı olarak düşüş kaydettiğini belirtti.

Özette açıklandığı üzere, birikimli döviz kuru hareketlerinin yıllık enflasyon üzerindeki gecikmeli etkileri hafiflemeye devam ederken, toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü destekledi ve çekirdek enflasyonun ana eğiliminde iyileşme gözlendiği; buna karşılık akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının, enerji ve ulaştırma hizmetleri kanalıyla enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığı ifade edildi.

Kurul, Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarında gözlenen gelişmelerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü etki yapmasını beklenmekle birlikte, toplam talebin ılımlı seyrinin çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü destekleyeceğini değerlendiriyor.

Ayrıca, tahminler oluşturulurken gıda talebindeki turizm kaynaklı yavaşlama ile Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi (Gıda Komitesi) çalışmaları çerçevesinde 2016 ve 2017 yılsonu gıda enflasyonunun bir önceki Rapor dönemine kıyasla daha düşük gerçekleşeceği varsayılıyor.

2017 yılsonu enflasyonu yüzde 6,5’e yükseltildi

PPK, bu çerçevede, 2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörler birbirini telafi ettiğinden enflasyon tahminini değiştirmedi. 2017 yılsonu enflasyon tahminini ise, toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle 0,5 puan yukarı yönlü güncelledi.

Enflasyon tahminlerine dair aşağı ve yukarı yönlü risklerin bulunduğu vurgulanan Toplantı Özetinde, önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyetteki toparlanmanın öngörülenden daha yavaş gerçekleşmesi durumunda enflasyonun beklenenden daha düşük bir seyir izleyebileceği ifade edildi.

Öte yandan petrol fiyatlarına ve küresel piyasalara ilişkin belirsizliklerin maliyet kanalından enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu; gıda fiyatlarındaki oynaklığın ise 2017 yılı için her iki yönde risk oluşturduğu vurgulandı. Özette; “TCMB enflasyon görünümünü etkileyen gelişmeleri yakından takip ederek fiyat istikrarını tesis etmek için gerekli politika önlemlerini almaya devam edecektir.” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz