Gıda ürünleri e-ticareti hızla büyüyor

0
1792

Gıda ürünlerinin internet üzerinden satışı bir yılda %15 oranında büyüme sergileyerek 2016 yılında 48 milyar dolara ulaştı.  

Kantar Worldpanel tarafından hızlı tüketim ürünleri üzerine hazırlanan “E-ticaretin Geleceği” adlı araştırma raporu, internet üzerinden ticaretin (e-ticaret) hızlı tüketim ürünleri satışlarının %4,4’ünü karşıladığını gösteriyor. Rapora göre hızlı tüketim ürünleri satışında e-ticaret kanalı hızlı bir büyüme sergilerken, hızlı tüketim ürünleri pazarı %1,6’lık büyüme oranı ile durağanlık sergiliyor.

Hızlı tüketim ürünlerinin büyüme oranının yavaşladığına dikkat çeken Kantar Worldpanel Küresel Tüketici ve Perakende Direktörü Stéphane Roger; “Elde ettiğimiz veriler tüketicilerin hayatlarının kolaylaştıracak çözümler aradığını ve internet üzerinden alışverişin tüketicilere bu çözümü sağladığını gösteriyor. Gıda ürünlerinin e-ticareti şimdilik az olsa da (dünya genelinde her dört kişiden biri gıda ürünlerini internet üzerinden satın almayı tercih ediyor) hızlı bir büyüme sergiliyor.” açıklamasında bulunuyor.

Kantar Worldpanel hazırlanan rapora göre gıda e-ticaretinin 2025 yılına kadar %9 oranında büyüme sergilemesi ve 150 milyar dolarlık bir değere ulaşması bekleniyor.

İnternet üzerinden gerçekleşen satışların market içi satışlara zarar verme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Roger, bu nedenle perakendecilerin güçlü bir e-ticaret varlığı geliştirebilmek için hızlı bir şekilde hareket etmelerinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Roger; “Her pazarda internete ilk giren perakendeci çok daha büyük bir pazar payı elde edebiliyor.” açıklamasında bulunuyor.

Ülke        2016 e-ticaret pazar payı

Güney Kore  %16,6

Japonya        %7,2

İngiltere       %6,9

Fransa          %5,3

Tayvan          %5,2

Çin                 %4,2

Çek Cum.      %2,1

İspanya         %1,7

Hollanda      %1,7

Amerika        %1,4

Dünya: performans bulmacası

E-ticarette büyüme oranları dünya genelinde ülkeden ülkeye farklılık gösterirken, internet kullanım oranları bu farklılıkları tam olarak açıklayamaya yeterli olmuyor.

Rapora göre dijital gelişimde önde gelen ülkelerden Güney Kore %16,6’lık pazar payı ile dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri e-ticaret pazarı iken, internetin yoğun olarak kullanıldığı Amerika’da gıda ürünlerinin sadece %1,4’ünün internet üzerinden satışı gerçekleşiyor. İnternet üzerinden satış pazar payı %4,2 olan Çin ise dünya genelinde bu alanda en yüksek oranda (%47) büyümeyi sergileyen ülke. Avrupa’da ise e-ticaretin İngiltere ve Fransa dışında adaptasyon oranı oldukça düşük.

 

İnternete ve markalara sadık müşteriler

Kantar Worldpanel tarafından hazırlanan rapor, satış oranları dışında internet üzerinden alışveriş konusunda önemli bilgiler de içeriyor.

Rapora göre, tüketiciler bir kez internet üzerinden alışveriş yaptıktan sonra alışverişlerini internet üzerinden gerçekleştirmeye daha meyilli oluyorlar. Ancak tüketiciler internet üzerinden alışveriş yaptıkça toplam harcamaları bir yıl içerisinde gitgide azalmaya başlıyor. Örneğin İngiltere’de tüketiciler bir yılın sonunda harcamalarını ortalama %2.4 oranında azaltırken, bu oran Fransa’da %1.4. Rapora göre bu durumun temel sebebi internet üzerinden alışverişte anlık ve dürtüsel kararların daha az alınması.

Rapor aynı zamanda internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin %55’inin temelde hep aynı alışveriş listesinin kullandığını gösteriyor. Dolayısıyla internet alışverişi tüketicilerin genel olarak aynı marka ürünleri satın almasını sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz