Ağbal: “Şeker Fabrikalarının özelleştirmesi diğer özelleştirmelerden farklı; bunu 40 kere düşünmemiz lazım.”

0
969
Bakan Ağbal: "Eğer bugün Türkiye'de şeker özelleştirmesi yapacaksak, üretici ve işçiler olmaksızın hiçbir şeye imza atamayız."

Şeker sektörünün özelleştirilmesi ile ilgili açıklamalar yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu. Yani TÜPRAŞ’ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Mega bir üretim fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom’u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım.” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Şeker Fabrikası’nın 2016-2017 pancar alım kampanyasının açılış törenine katıldı. Törene, Bakan Ağbal’ın yanı sıra Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Garnizon Komutanı Albay Fatih Üstündağ, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Şeker İş Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Aksu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

corum-acilis

Törende konuşmaların odak noktasını şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusu oluşturdu. Bakan Ağbal konuşmasında, şeker pancarı üretiminin önemli bir tarımsal girdi, tarım sektörü içerisinde şekerin ise stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren şeker pancarı üretimi konusunda politika değişikliği yapıldığını belirten Ağbal, “Bu değişikliği tek başına ele almak bana göre yanlış. Türkiye’de toplam tarımsal katma değerin içinde farklı ürün çeşitleri var. Bunlar içerisinde en doğru kompozisyonu seçerseniz tarımsal katma değeri en fazla noktaya taşırsınız.” ifadelerini kullandı.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusuna değinen Ağbal, şöyle konuştu:

“Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu. Yani TÜPRAŞ’ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var, mega bir üretim, fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom’u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım.”

Özelleştirme konusunda Şeker-İş Sendikası ile PANKOBİRLİK yöneticileriyle görüşmeler yaptığını anlatan Ağbal, “Bakanlık görevine ilk başladığım andan itibaren özelleştirme uygulamaları konusunda bizlerle görüşlerini ve önerilerini paylaştılar. Bundan çok memnuniyet duydum, çok da faydalandım. Eğer bugün Türkiye’de şeker özelleştirmesi yapacaksak, üretici ve işçiler olmaksızın hiçbir şeye imza atamayız.” değerlendirmesinde bulundu.

corum_seker

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili daha önce önemli çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce bu alanda bazı çalışmalar yapıldı. Gerçekten gerek dünya şeker piyasasını gerekse Türkiye’deki şeker piyasasını analiz eden, Türkiye’de gerek şeker üretimini gerekse şeker arz ve talebini dikkate alan çalışmalar bunlar. Bu stratejiye göre de başlatılan özelleştirme çalışmaları var. Bu kapsamda yapılan özelleştirmeler de var ama gelinen noktada bu çalışmaların tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Ben arkadaşlarımıza talimat verdim, gerek Şeker-İş Sendikamızla gerek PANKOBİRLİK ile gerekse diğer paydaşlarla yoğun şekilde görüşmeler yapıyoruz. Daha önce yapılmış şeker özelleştirmesine ilişkin çalışmaları tekrar gözden geçiriyoruz. Umut ediyor ve inanıyorum ki istişareler sonucunda bütün paydaşları memnun edecek, başta üreticileri, çalışanlarımızı memnun edecek şeker özelleştirme stratejisini hep beraber oluşturacağız. Bu geçişi, yani devletin şeker üretiminden çıkıp tamamen piyasada düzenleyici, denetleyici role geçmesini sağlayacak daha doğru bir geçiş planını hep birlikte üreteceğiz. Burada bu olumlu diyaloğa katkı veren bütün paydaşlara teşekkür ediyorum.”

Gök: “NBŞ üreticileri son günlerde kota artırımı için çalışma yapıyorlar”

Törende konuşan Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın sektörün sorunlarını bildiğini ve çözümü noktasında ise her türlü yardımı yaptığını dile getirerek teşekkür etti.

Türkiye’nin yıllık şeker ihtiyacının 3 milyon ton olduğunu ancak 2 milyon ton şeker üretildiğini dile getiren İsa Gök, “Arada ki fark nasıl ikame ediliyor. Yapay tatlandırıcılar şekerin muadili olarak kullanılıyor. Nişasta Bazlı Şekerler doğal değildir, doğal şeker, şeker pancarından üretilen şekerdir. NBŞ üreticileri son günlerde kota artırımı için çalışma yapıyorlar ve Sanayi Bakanlığı da bununla ilgili bir yasa taslağını yayınladı. Eğer bu yasa hayata geçerse şeker pancarından şeker üretimi daha da düşer” dedi.

Şeker Fabrikalarının modernize edilmesi gerektiğini de ifade eden Gök, “Biz teknik elemanlarımızı yetiştirip teknolojiye yatırım yapabilirsek dünyada rekabet edemeyeceğimiz yer yok” diye belirtti.

Konuşmasında Şeker Fabrikalarının özelleştirme konusunda da değinen Gök, “Dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önceki yıllarda Şeker Fabrikalarının satışlarını durdurarak işçinin çiftçinin yanında olduğunu gösterdi.  Bundan dolayı teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

corum_şeker_kampanya

Aksu: “Çorum’un şeker pancarı üretimini artırması lazım.”

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) Genel Müdürü Ahmet Aksu ise TÜRKŞEKER’in sektörde ki payının yüzde 65 olduğunu ifade etti.

Şeker üretiminin sürdürülebilir olması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Ahmet Aksu, “Çorum’un şeker pancarı üretimini artırması lazım. Şeker Fabrikası’na şu an çevre illerden de şeker pancarı geliyor.  Daha çok çiftçimizin şeker pancarı ekerek fabrikamızın tüm ihtiyacının Çorum’dan karşılanmasını istiyoruz. Bölgemizde kota sınırlamamız yok isteyen ekebilir.  Ürettiğimiz ürünü satmak gibi bir derdimiz yok” diyerek sözlerini tamamladı.

Köse: “İlla da özelleştirilecekse Danıştay’ın konu hakkında ki kararı dikkat alınmalıdır”

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse de konuşmasında Şeker Fabrikası’nın kentte ki tek kamu yatırımı olduğuna dikkat çekerek, “Şeker Fabrikası kar eden bir kuruluş ve güçlendirilmesi halinde Çorum’da güçlenecektir. Şeker Fabrikasındaki geçici işçilerin kadro sorunu çözülmelidir” dedi.

Şekerin düşmanının Nişasta Bazlı Şekerler olduğuna vurgu yapan Milletvekili Köse,  “NBŞ’ler sağlığa da zararlıdır. NBŞ’de kota sürekli artırılıyor.  Bu da daha az alanda şeker pancarı ekilecek demektir. Bu soruna kısa süre çözüm bulunmalıdır. Şeker Pancarı üretimi 10 milyon insanı ilgilendiriyor. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi devlet politikasıdır. İlla da özelleştirilecekse Danıştay’ın konu hakkında ki kararı dikkat alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Uslu: “Üçüncü bir model oluşturmalıyız”

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Şeker Fabrikalarının satışını iptal ettirdiğini hatırlatarak, “Bu fabrikaları böyle devam ettirmekte, özelleştirmekte yanlıştır. Bu işletmelere üçüncü bir model oluşturmalıyız. Üreticiler ve çalışanlarında yer aldığı yeni bir işletme kurulabilir. Arazimiz geniş yeni fabrikalar kurma imkanı da var. Özel sektör mantığı ile yönetildiğinde yeni yatırımlar yapılabilir. Böyle olursa şeker şirketlerinin devlete yük olduğuna yönelik karar kampanyadan da kurtuluruz. Un yağ ve şeker var helva yapmak sayın bakanımıza düşüyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA, ajanslar, Çorum Hakimiyet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz