Dünya gıda fiyatları son 15 ayın en yüksek seviyesinde  

0
802
Bugün yayınlanan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyatları endeksi, Ağustos’ta 165.6 puan ortalamayla Temmuz ayına göre yüzde 1.9, geçen senekine göre ise yüzde 7 yükseliş gösterdi.

FAO’nun ticaret ağırlıklı olarak beş temel gıda grubundaki uluslararası piyasa fiyatları, Temmuz ayındaki düşüş seyrini tersine çevirerek Ağustos’ta son 15 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Tahıl fiyatlarının düşmesine ve küresel hububat üretimindeki gelişmelere rağmen temel ürünlerdeki gıda fiyatları Ağustos’ta yükseldi.

Bugün yayınlanan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyatları endeksi, Ağustos’ta 165.6 puan ortalamayla Temmuz ayına göre yüzde 1.9, geçen senekine göre ise yüzde 7 yükseliş gösterdi. Fiyatlardaki aylık sıçramanın nedeni buğday, mısır ve pirinç fiyatlarındaki toplu düşüşe rağmen, peynir ve palm yağı fiyatlarındaki artış olarak gösterildi.

FAO’nun 2016 için küresel hububat üretim tahminleri, Temmuz tahminlerinden 22 milyon ton artarak 2 566 milyon ton oldu. FAO’nun bugün yayınlanan Hububat Arz ve Talep Özeti, yükselişin öncelikli nedenini bu seneki rekor düzeydeki küresel buğday üretimine ve ABD’deki mısır üretimindeki büyük artışa bağlıyor.

Tahıldaki beklenen yükselişin stokları artırması ve küresel arz-talep oranını yüzde 25,3’e çıkarması bekleniyor. FAO’ya göre “arz talep durumu mevsim başındaki beklentilerden çok daha iyi bir görünüm sunuyor”.

Fiyatlar artış yolunda bir seyir izliyor

FAO’nun ticaret ağırlıklı olarak beş temel gıda grubundaki uluslararası piyasa fiyatları, Temmuz ayındaki düşüş seyrini tersine çevirerek Ağustos’ta son 15 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

FAO süt fiyatları endeksi bu ay yüzde 8,6 yükselerek AB’deki süt üretimindeki düşüşe bağlı olan piyasa beklentilerini haklı çıkardı.

FAO bitkisel yağ fiyatları endeksi Malezya’da beklentilerin altında üretilen palm yağı fiyatları ve Çin, Hindistan ve ABD’den yükselen talebin etkisiyle bu ay yüzde 7,4 arttı.

FAO şeker fiyatları endeksi son altı senenin en yüksek seviyesini gördü. Fiyatlar yüzde 2,5 artarak geçen seneki seviyenin yüzde 75 üstünde kaldı. Dünyanın en büyük şeker kamışı üreticisi Brezilya’daki güçlü para birimi, üreticilerin ürünlerini ihraç etmesini sınırlandırarak yerel piyasalara satmasına neden oldu.

FAO et fiyatları endeksi, istikrarlı bir görünüm seyrederek, büyükbaş hayvanlar fiyatlarındaki düşüşe rağmen Temmuz ayındaki fiyatlardan yüzde 0,3 artış gösterdi. İri taneli yem fazlası ABD’deki sığır eti stoklarının telafi edilmesine yardımcı oldu.

FAO hububat fiyatları endeksi Temmuz ayındaki seviyesinden yüzde 3, Ağustos 2015’tekinden ise yüzde 7,4 düşüş gösterdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz