Tekirdağ’da arı yetiştiriciliğine hobi olarak başlayan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi” kapsamındaki eğitim ve kovan desteği ile üretici haline gelen kadınlar, bal üretimi ile ev ekonomisine katkı sunuyor.
Projeyi iki yıl önce başlattıklarını ve proje kapsamında il genelindeki arı yetiştiricilerine toplam 50 bin kovan dağıtacaklarını söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ’da 100 bin kovanlık arı yetiştiriciliği yapılmasını hedefliyoruz. İki yılda toplam 11 bin kovan dağıttık. Proje kapsamında bin 150 üretici desteklendi. Bunlardan 50’si ise kadın. İlimizde arı yetiştiricilerini destekleyerek bal üretimini arttırmaya teşvik ediyoruz” dedi.
“Arıcılık çocukluk hayalim”
Malkara ilçesinde arıcılık yapan Mine Sarı da, arı yetiştiriciliğine çocukluğundan beri ilgi duyduğunu söyledi.
Çocukluk hayali olan arıcılığa hobi amaçlı 5 kovanla başladığını belirten Sarı, “Arıcılığa 5 kovanla başladım. Hem hobi, hem ev ekonomisine katkıda bulunmak için başladım. Daha sonra arı yetiştiriciliği kurslarına katıldım. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin arı yetiştiricilerine destek projesi başlattığını duydum ve ona başvurdum. Proje kapsamında 13 kovan aldık. İnşallah seneye kovanlarımızı 30’a tamamlayacağız” diye konuştu. İbribey Mahallesi’nde arıcılık yapan Hacer Yılmaz ise, eşinin çiftçilik yaptığını, onun desteği ile arıcılığa başladığını söyledi. Eşinin çok yoğun bir mesaide çalıştığını, o nedenle ona yardımcı ve ev ekonomisine destek olmak amacıyla arıcılıkla ilgilendiğini ifade eden Yılmaz, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin projesine katıldık ve bize 16 kovan verildi. Şu anda yaklaşık 40 kovanımız var. İlk başta eşimin yardımıyla başladım ama şimdi tek başıma arılarla ilgilenebiliyorum” diye konuştu.
“Altın günü yerine arılarla ilgileniyorum”
Malkara’nın Elmalı Mahallesi’nde arıcılık yapan Banu Türkoğlu ise, ev hanımı olduğunu, ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 10 kovanla amatör olarak arıcılığa başladığını ifade etti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile kovanlarını çoğalttığını anlatan Türkoğlu, “Ev ekonomisine katkıda bulunmak istedim. Şu anda bal üretimim biraz az görünebilir ama iyi bal satışlarımız oluyor. Eşim esnaf, 15 yaşında bir kızım var okula gidiyor. Ben de arı yetiştiriciliği ile onlara destek oluyorum” diye konuştu.
Arılardan zaman zaman korktuğunu ancak arılarla ilgilenmeyi çok sevdiğini belirten Türkoğlu, “Evde oturmak yerine burada arılarla ilgileniyorum, hem para kazanıyorum hem stres atıyorum. Normalde ev hanımıyken arkadaşlarla bir araya gelirsiniz, güne katılırsınız ama ben arıları seçtim. Arıcılık çok güzel” şeklinde konuştu.