Yemek fotoğrafı çekmenin 10 altın kuralı!

0
1551
Görüntüleme teknolojileri şirketi Canon, son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğrafçılığıyla ilgili ipuçları veriyor.

 

Canon Eurasia, son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğrafçılığı konusunda fotoğraf meraklılarına ipuçları veriyor. Hamburger ve tatlıda zemine paralel fotoğraf çekilirken, zeminde ahşap kullanımı yemeğin öne çıkmasını sağlıyor.

Görüntüleme teknolojileri şirketi Canon, son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğrafçılığıyla ilgili ipuçları veriyor. Yemek fotoğrafçılığında kamera ve lens seçiminden ışığa, zeminden açıya kadar en küçük detaylar bile şaheser yaratabiliyor. Yemek fotoğrafçısı Barış Can Delice’nin meraklıları yemek fotoğrafçısı yapabilecek ipuçları şöyle:

1- Doğru kamera seçimi şart

Kamerada iki farklı seçenek var. Biri ‘full frame’ yani tam kare diğeri ise odak uzaklığı çarpanlı yani crop. Full frame sensörler daha fazla derinlik sağlıyor. Crop sensör ise giriş seviyesi kameralarda yer alıyor. Full frame’de 5D Mark III, EOS 6D, EOS 5DS ve EOS 5DS R seçenekleri bulunuyor. Crop makinalarda ise Canon EOS 760D veya 80D tercih ediliyor.

yemek_foto

2- 50 mm ve üzeri lens kullanın

50mm ve üzeri açılara sahip lensler tercih edilmeli. Diğer önemli nokta ise lensin optik kalitesi. Canon’daki L Serisi lensler bu konuda başarılı örnekler ortaya koyuyor.

yemek_foto3- Temel ayarları unutmayın

Diyafram: Fotoğrafta net alanın artırılıp azaltılması için diyafram ayarı kullanın. Diyafram sensöre düşecek ışık miktarını belirler.

Enstantane: Sensöre düşen ışığın ne kadar süreyle düşeceğini ayarlar. Fotoğrafı çekilen nesnenin dondurulabilme kabiliyetidir.

ISO yani ASA: Sensörün kullanılacak ışığa karşı hassasiyetini ifade eder. Çok düşük ışıklarda bile yüksek ISO değeriyle daha aydınlık fotoğraf çekilebilir.

Beyaz ayarı: Doğru renk sıcaklığında fotoğraf çekmeyi sağlayan ayardır.

4- En iyisi pencere ışığı

Kullanımı en kolay ve masrafsız ışık kaynağı doğal pencere ışığıdır. Güneş ışınlarının pencereye direkt olarak gelmediği, dışarıdan yansıyan ışığın düştüğü bir pencere fazlasıyla iş görür.

5- Işık yandan gelmeli

Işığın düştüğü pencereyi bulduk. Bu pencere ana ışık kaynağı olacak. Ana ışık olarak yandan veya arkadan gelebilir.

6- Beyaz köpük ya da tül ile yansıtma

Öne çıkarılmak istenen nesneler için yansıtıcılar mevcut. Anacak bunun için elektronik eşyaların taşınmasında kullanılan beyaz köpükler kullanılabilir. Işığı dağıtmak için ise beyaz tül ve kumaştan faydalanabilirsiniz.

7- Moda tepeden bakış

Yemek fotoğrafçılığında 3 açı seçeneği var. Sosyal medya ve bloglarda yukarıdan bakış moda oldu. 45 derecelik açı ise yemek servisinde sıkça kullanılıyor. Yemeğin bulunuğu zemine paralel açı da tercih ediliyor. Hamburger ve tatlı fotoğraflarına uygun bir açı.

8- Ahşap zemin öne çıkarıyor

En zor konulardan biri kompozisyondur. Yemekle uyumlu renk ve dokuda yardımcı materyal kullanılmalı. Sıklıkla eski tahta ve ahşap zemin tercih ediliyor. Bu doku yemeğin kurgusuna güç katıyor ve öne çıkarıyor.

9- Altın orana dikkat

Fotoğraf karesini 2 yatay 2 dikey çizgi ile 9 parçaya böldüğünüzü düşünün. İlgi noktası bu çizgilerin kesiştiği noktalarda olmalı. Fotoğrafa canlılık hissini veren ise derinliktir.

10- Pencere ışığında tripod

Pencere ışığında çekim için düşük enstantane kullanımı gerekiyor. Bunun için de fotoğraf makinasının titrememesi gerek. Yani tripod kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz