Avrupa’dan gıda atıkları ile mücadelede yeni bir adım

0
1329
Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıdanın çöpe gittiği ve bu durumun maliyetinin 143 milyar avro düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Komisyonu, Birleşmiş Milletler 2030 gıda atıkları hedefine ulaşılabilmesi amacıyla gıda israfı ve atıkları ile mücadele konusunda çalışacak yeni platformun oluşturulduğunu ilan etti. 

Birleşmiş Milletler tarafından geçen yıl 2015 yılı sonrası gündem oluşturulmuş ve 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amacıyla 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi belirlenmişti. Bu hedeflerden biri 2030 yılına kadar kişi başı gıda israf miktarının perakende ve tüketici seviyesinde yarıya indirilmesi ve gıda üretimi ve tedarik zinciri boyunca gıda atıklarının azaltılmasının sağlanmasıydı.

Günümüzde Avrupa’da gıda israf ve atıklarının %70’i perakende sektörü, gıda hizmetleri alanlarına ve tüketici seviyesinde gerçekleşiyor, geri kalan %30 ise gıdaların üretimi ve işlenmesi sırasında oluşuyor.  Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıdanın çöpe gittiği ve bu durumun maliyetinin 143 milyar avro düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

Gıda israfı ve atıkları konusu, Avrupa’nın Dairesel Ekonomi planı içerisinde önemli bir yer sahip. Bu nedenle Avrupa Birliği Dairesel Ekonomi Aksiyon planında, gıda atık ve israfının önlenmesi amacıyla Avrupa Komisyonu üye ülkeleri ve gıda zinciri içerisinde yer alan tüm paydaşları bir araya getirecek bir platform kurmak ile görevlendirilmişti.

Avrupa Komisyonu tarafından kurulan Avrupa Birliği Gıda İsrafı ve Atıkları Platformu ile gıda atıklarının önlenmesi için ihtiyaç duyulan önlemlerin belirlenmesi, iyi uygulamaların paylaşımı ve zaman içerisinde bu konuda sergilenen gelişmelerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Yeni platform

En fazla 70 üyeden oluşacak olan AB Gıda İsrafı ve Atıkları Platformunda; üye ülkelerden, Avrupa Birliği şemsiye organizasyon ve federasyonlarından, sivil toplum örgütünden ve Avrupa Birliği’nde bu konu ile ilgili çalışmalar yürüten uzmanlar yer alacak.

Platformun temel hedefi gıda israfının ve atıklarının önlenmesi amacıyla Avrupa Birliği seviyesinde alınabilecek aksiyonları belirlenmesi ve bu konuya öncelik verilmesi amacıyla Komisyon’a deste olmak olacak.

Paydaşlar bir arada gelirse

Avrupa’da sürdürülebilir ve rekabet edebilir kırsal ekonominin desteklenmesi yönünde çalışmalar gerçekleştiren RISE Vakfı Başkanı Annabelle Williams, Avrupa Komisyonu’nun Dairesel Ekonomi Aksiyon Planı kapsamında attığı bu “yeni adımı” memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

EurActiv internet haber sitesine konuşan Williams; “COP 21 Paris Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, gıda üretim ve tüketim sistemlerimizde sistematik bir değişikliğe acilen ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekmede yardımcı oldu.” açıklamasında bulundu.

Williams ayrıca Avrupa’da kabul edilemeyecek kadar yüksek miktardaki gıda atıkları ile mücadelenin tek yolunun gıda zinciri içerisinde yer alan tüm paydaşların bir araya gelmesi olduğunu belirtti. Oldukça karmaşık ve birbirine bağlı bir yapısı bulunan gıda zincirinde Williams’a göre sistematik bir değişim ancak bir arada çalışarak mümkün olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz