Çikolata pazarı: BRIC can çekişiyor, Türkiye pazarı büyümeye devam edecek

0
1780
Çikolata pazarları konusunda market verilerini değerlendiren ve yeni öngörülerde bulunan Euromonitor International özellikle BRIC ülkelerine dikkatleri çekiyor.

Euromonitor araştırma şirketi özellikle BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinin çikolata üreticileri tarafından tekrar değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye pazarının 2021 yılına kadar çikolata satış hacminde önemli ölçüde bir büyüme sergileyeceğini kaydeden şirket, yıllık %9,5 oranında büyüme yaşanacağını öngörüyor.

Euromonitor International araştırma şirketi tarafından çikolata pazarlarının büyüme oranları ile ilgili yapılan tahminler son yıllarda pazarlarda yaşanan değişimleri ve bu doğrultuda değişen beklentileri ortaya koyuyor.  Çikolata pazarları konusunda market verilerini değerlendiren ve yeni öngörülerde bulunan şirket özellikle BRIC ülkelerine dikkatleri çekiyor. Verilerin Çin’de geçen yıl çikolatalı ürün satışlarının %3 oranında düşüş sergilediğini gösterdiğini kaydeden Euromonitor, gelecek sene de satışlarda %1 oranında düşüş kaydedileceğini öngörüyor.

Çikolata üreticilerinin büyümeyi korumak için yönelebilecekleri ülkelere de işaret eden araştırma şirketi Hindistan, Japonya, Türkiye’nin ve bazı Orta Doğu ülkelerinin çikolata satışlarında ümit vadettiğini belirtiyor.

Asya Pasifik’te tüketim artışı düşük seviyede

İlk kez 2015 yılında çikolatalı ürün satışlarında düşüş sergileyen Çin’in yanı sıra, Asya Pasifik bölgesinde de gelecek beş yılda çikolata tüketiminde büyük bir artış beklenmiyor. 2016 – 2021 yılları arasında bölgede çikolata tüketimindeki artışın kişi başına 100 gram ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

ConfectioneryNews internet sitesine konuşan Euromonitor araştırmacılarından Jack Skelly bu durumun temel sebebinin, şimdiye kadar çikolata üreticileri için umut verici bir pazar olan Çin’deki ekonomik durgunluk olduğunu belirtiyor.

Brezilya alarm veriyor

Skelly; “Çin, Rusya ve Brezilya, hepsi can çekişiyor. Ve bu pazarların pek çok büyük çikolata üreticisinin odaklandığı pazarlar olduğu göz önüne alınırsa,  durumun tekrar değerlendirilmesi gerekeceğini söyleyebiliriz.” açıklamasında bulunuyor.

Brezilya’da ekonomik açıdan oldukça sıkıntılı bir dönemin yaşanmasına paralel olarak çikolatalı ürünler beklenen büyümeyi sergileyemiyor.  Brezilya’daki bu ekonomik durumun diğer Latin Amerika ülkelerini de etkileyeceği görüşünde olan Skelly;  “Dedikleri gibi, ‘eğer Brezilya hapşırırsa, Latin Amerika grip olur.’” değerlendirmesinde bulunuyor.

Euromonitor, 2016 ile 2021 yılları arasında Latin Amerika’da çikolata tüketiminin sabit kalacağını tahmin ediyor.

Hindistan BRIC ülkeleri içinde en iyisi

Skelly; Hindistan, Endonezya, Japonya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin gelecek beş yıl süresince en önemli çikolata pazarları olacağını belirtiyor.

Ekonomideki büyüme ve çikolata üreticilerinin pazarda gerçekleştirdiği yatırımlar sonucunda Hindistan’da kişi başı çikolata tüketiminin gelecek beş yılda %100 artacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden Mondelez geçen yıl Hindistan’da Asya’nın en büyük çikolata fabrikasını açmıştı. Fabrikada, Belçika’da yapılan üretimle aynı miktarda üretim gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Hindistan’da çikolatalı ürün satışlarının 2021 yılına kadar ortalama %12 oranında büyüme sergileyeceği tahmin ediliyor.

Japonya: gelişmiş pazardaki yerel tatlar

Skell, çikolata pazarında Asya bölgesinden Japonya’ya da büyüme açısından dikkat çekiyor.

Skell geleneksel olarak küçük bir pazar olan Japonya pazarında üreticilerin yerel tatlara yöneldiğini ve inovasyon sayesinde büyümenin devam edeceğini belirtiyor.

Japonya çikolatalı ürünler pazarından gelecek beş yılda %4,4 oranında bir büyüme bekleniyor.

Orta Doğu pazarları

Türkiye’de 2021 yılına kadar çikolata satış hacminde önemli ölçüde bir büyüme bekleniyor. Euromonitor tahminleri gelecek beş yılda Türkiye pazarında çikolata ve çikolatalı ürünlerinde 794 milyon dolarlık ekstra bir satış gerçekleşeceği ve yıllık %9,5 oranında büyüme yaşanacağı yönünde.

Skelly, Ülker’in de sahibi olan Yıldız Holding’in Türkiye’deki güçlü yapısına dikkat çekiyor.

Skelly ayrıca; Endonezya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyümekte olan pazarlar olduğunu belirtiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz