Hindistan ve Pakistan ŞİÖ üyesi

0
999
ŞİÖ Başkanlığını devralan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, bugünkü toplantının büyük bir önem arz ettiğini ve Hindistan ve Pakistan’ın ŞİÖ’ye üyeliğinin kabul edildiğini söyledi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’nda Hindistan ve Pakistan ile üyelik anlaşması imzalandı. İki ülkenin üyelik süreci 2017’de Kazakistan’da yapılacak zirveye kadar tamamlanacak. Sonrasında örgüt 8 üyeli hale dönüşecek.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Kazakistan ŞİÖ’nun kurucu üyelerinden olduğunu hatırlattı. Kazakistan, Rusya, Çin, Tacikistan ve Kırgızistan arasında yürütülen sınır görüşmelerinin anlaşmayla tamamlanmasının ardından devlet başkanlarının ortak kararı ile 2001 yılında ŞİÖ’nün kurulduğunu hatırlatan Nazarbayev, bugünkü toplantının büyük bir önem arz ettiğini ve Hindistan ve Pakistan’ın ŞİÖ’ye üyeliğinin kabul edildiğini söyledi.

Yeni üyelerin katılımıyla Avrasya topraklarının yüzde 60’ı, dünya nüfusunun yüzde 45’i ve küresel GSYİH’nin ise yüzde 20’sini içine alan büyük bir yapı haline geldiğini vurgulayan Nazarbayev, gelecek yıl Kazakistan’ın dönem başkanlığında ise İran’ın üyeliğinin neticeye bağlanacağını açıkladı.

Zirve sırasında sırasıyla Afganistan, Pakistan ve Çin liderleriyle ikili görüşmeler yaptığını ifade eden Nazarbayev, görüşmeler sonunda bir dizi anlaşmalara imza atıldığını kaydetti.

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımı ile 1996’da “Şanghay Beşlisi” olarak kurulan örgüt, 2001’de Özbekistan’ın katılımı ile Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) dönüştü. Belarus, Afganistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Moğolistan’ın gözlemci ülke olduğu ŞİÖ’de Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Sri Lanka diyalog partneri olarak yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz