‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’ 2017 yılına kadar uzatıldı

0
1627
Foto: ILO Türkiye web sayfasından alınmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bakanlığın çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için yürüttüğü projeler arasında yer alan ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’nin 2017 yılına kadar uzatıldığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde “Çocuklar ders çalışsın” çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada bakanlığın yürüttüğü projelerle çocuk işçi oranının önemli oranda azaldığı belirtildi. Bakanlığın devam eden projeleri arasında yer alan ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’nin de 2017 yılına kadar uzatıldığı belirtildi.

Açıklamada, TUİK tarafından 1999 yılında yüzde 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranının 2012 yılında yüzde 5,9’a kadar düştüğü, düşmeye de devam ettiği kaydedildi.

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması, ders kitaplarının ve pek çok eğitim giderinin devlet tarafından karşılanmasının çocukların çalışmasının önüne geçtiği ifade edilen açıklamada, “Özellikle tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların çalışmalarının önüne geçilmesi ve eğitimden geri kalmamaları için devletin tüm kademeleri seferber olmuş, denetimler artırılmış; mevsimlik işçi göçünün yoğun olduğu bölgelere Geçici Eğitim Merkezleri kurulmuştur” denildi.

Meclis’ten geçerek yasalaşan Güvenceli Esneklik Kanunu ile mevsimlik tarım işçiliğinde çocuk işçiliğinin önüne geçileceği kaydedilen bakanlık açıklamasında, şunlar ifade edildi:

“Bu dünyanın çiçekleri çocuklar, aynı zamanda geleceğimizin de teminatı. Onların psikolojik ve sosyal olarak iyi koşullarda olmasını sağlamak devletimizin temel sorumluluklarından biridir. Çocuklarımızın yüzündeki gülümsemenin solmaması için hepimize görevler düşmektedir. Çocuklarımızın okula gitmesi, çocuklukları gereği oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmelerine şiddetle karşı çıkıyor, çocuk işçiliği ile mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini altını çizerek ifade ediyoruz.”

Çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için yürütülen projeler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bakanlığın çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi için yürüttüğü projeler de şöyle sıralandı:

“Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi’nde hedef 7 pilot ilde 1.500 çocuk olmasına rağmen hedefin tam 3 katı, toplam 4.858 çocuğa ulaşıldı. Tarladan Okula Projesi ile 6 pilot ilde çocuk işçilerin yüzde 65’i okullarına döndü. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi Yatırım Programına alındı ve 2012-2014 döneminde uygulandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ortak olarak 2013’te başlatılan ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’ 2017 yılına kadar uzatıldı.”

‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’ nedir?

findik_cocukÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Türkiye’de mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliği ile mücadeleye yönelik ortak çalışmalar 4. yılında da devam ediyor. “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi”,  Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayicileri Derneği (CAOBISCO )  tarafından da destekleniyor.

ILO kamu özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri arasında ise şu firmalar yer alıyor: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson – de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH

2013 yılında Ordu’da Ordu Valiliği himayesinde ve Ordu Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla pilot uygulama olarak başlayan “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi”; fındık tarımı için mevsimlik işçi göçü alan Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgeleri ve mevsimlik işçi göçü veren Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilmiş illerde yürütülecek eşgüdümlü faaliyetler yoluyla mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Çalışmaların yürütüleceği iller Ordu, Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa olarak belirlendi. Proje 2015 yılı hasat sezonunda Ordu’da Uzunisa, Efirli, Ünye ve Fatsa’da, Batı Karadeniz’de Sakarya ili Hendek ilçesi, Düzce ili Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde uygulandı.

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin okul çağındaki çocuklarının, fındık hasadında çalışmalarını önlemek ve eğitimlerine kesintisiz devam edebilmelerini hedefleyen proje, geliştireceği izleme mekanizması ile ulusal düzeyde diğer ürün grupları ve bölgelerde de mevsimlik tarım işlerinde en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin sonlandırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz