Arazi tahribatının dengelenmesi için uluslararası çalıştay

0
830
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı’nda alınan “arazi tahribatının dengelenmesi” kararı dolayısıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde, 30 ülkenin katılımıyla düzenlenecek çalıştay yarın Konya’da başlayacak.

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı’nda (UNCCD COP 12) alınan arazi tahribatının dengelenmesi kararı dolayısıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde, 30 ülkenin katılımıyla düzenlenecek çalıştay yarın Konya’da başlayacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, UNCCD COP 12’de arazi tahribatının engellenmesi için uluslararası çalıştay düzenlenmesine karar verdiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesine göre, dünya üzerindeki kullanılabilir arazilerin yüzde 25’inin bozulduğunu ve bunun neden olduğu ekonomik kaybın yılda 40 milyar Amerikan doları olduğunun tahmin edildiğini belirten Eroğlu, her yıl 12 milyon hektarlık arazinin, insan faaliyetlerinden dolayı bozulduğuna dikkati çekti.

Bakan Eroğlu, arazi bozulumunun en yaygın nedeninin su ve rüzgar kaynaklı erozyon olduğunu, bunu kimyasal ve fiziksel bozulumun takip ettiğini belirterek, “Arazi bozulumunun toplumlar ve ekonomiler üzerinde önemli etkileri olmaktadır, zira gıda güvenliğine zarar vermekte ve karbon emisyonuna, biyoçeşitlilik kaybına, haşerelerin artmasına, kullanılabilir temiz suyun azalmasına ve etki yaptığı alanların ve bunlar üzerinde yaşayan nüfusların iklim değişikliği karşısındaki kırılganlığının artmasına sebep olmaktadır.” diye konuştu.

Türkiye’de gerçekleştirilen COP 12 esnasında ilk kez somut bir adım atılarak arazi tahribatının dengelenmesi kararı alındığını hatırlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bu kararla, çölleşme ile mücadele sözleşmesi tarihinde küresel ölçekte müşahhas bir hedef belirlenmesi yönünde çok önemli bir adım atılmıştır. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansında gündeme gelen arazi tahribatının dengelenmesi, bir BM sürdürülebilir kalkınma hedefidir. Bu hedef ‘2030 yılına kadar, çölleşme ile mücadele edilmesi, çölleşme, kuraklık ve sellerden etkilenen araziler dahil bozulmuş arazi ve toprakların rehabilite edilmesi, dünyanın arazi tahribatının dengelenmesi için çaba göstermesi’ olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde yer almaktadır. Gayemiz, küresel olarak daha iyi arazi yönetimi ile arazi bozulumunu önleyerek ekosistem hizmetlerini gerçekleştirmek ve gıda güvenliğini sağlamak için gerekli olan arazi kaynaklarının miktarının ve kalitesinin korunmasıyla tabii kaynakların güvence altına alınmasıdır.”

UNCCD’ye taraf olan ülkeler hedeflerini belirleyecek

Çalıştayda, UNCCD’ye taraf olan ülkelerin, çeşitli politika ve mekanizmalar yoluyla ülke seviyesinde arazi tahribatının dengelenmesi hedeflerini belirleyeceklerini aktaran Eroğlu, hükümetlerin önce mevcut arazi kaynakları vaziyetlerini değerlendirmeleri, arazi kullanım planlamasını güçlendirmeleri ve kendi hukuki ve mevzuat çerçevelerini ATD’ye göre dönüştürmelerini beklediklerini ifade etti.

Bakan Eroğlu, “Pratikte, arazi tahribatının dengelenmesinin maksadı, yerel, ulusal ve hatta bölgesel ölçekte sağlıklı ve verimli arazi kaynakları miktarının zaman içinde muhafaza edilmesi ve hatta iyileştirilmesidir.” dedi.

Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedeflerinin Belirlenmesi Programı (LDN TSP) için düzenlenecek çalıştaya ilişkin Eroğlu, şu bilgileri verdi:

“LDN TSP’ye dahil olan Afrika ülkeleri için arazi tahribatının dengelenmesi hedeflerinin belirlenmesi süreci başlatılacak. Programının kapsamı, uygulama düzenlemeleri, çalışma yöntemleri, iletişim ve raporlama prosedürleri, iş planı ve zaman aralığı tartışılacak. LDN TSP’de kullanılması önerilen veri ve yöntemler gözden geçirilecek. Teslimat, süreler ve bütçe de dahil olmak üzere taslak ülke iş planlarının hazırlanmasını kolaylaştırmak için yöntemler tartışılacaktır.”

Çalıştaya UNCCD’ye taraf olan 30 ülke katılacak

UNCCD Sekretaryası ve Küresel Mekanizma ile Türkiye’nin ev sahipliğinde 28-30 Mayıs’ta, Konya’da düzenlenecek çalıştaya 30 Afrika ülkesi katılacak.

Konya’nın kurak ve yarı kurak iklim şartlarına sahip olması, çölleşme ve arazi bozulumu açısından riskli bölgeler arasında yer alması,özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının bu konularda sıklıkla bir araya geldikleri bir bölge olması sebebiyle çalıştayın burada düzenlendiği belirtildi.

Çalıştaya, Benin, Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Fas, Fildişi Sahilleri, Gambia, Gana, Gine, Güney Afrika, Güney Sudan, Kamerun, Kenya, Kongo, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mali, Mısır, Moritus, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Svaziland, Togo, Uganda, Yeşil Burun Adaları (Cape Verde) ve Zimbabve’den 39 uzman olmak üzere, UNCCD Ulusal odak noktaları, LDN ülke ve bölgesel danışmanları, LDN-TSP ekibini temsil eden yaklaşık 70 katılımcı iştirak edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz