10.5 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

Şehriniz Değeriniz Olsun

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Coğrafi işaret konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Gıda Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Coğrafi İşaretler ve Yerli Gen Kaynaklarının Korunması” konulu panel düzenlenecek.

Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş
Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş

Destek Patent’ten yapılan açıklamaya göre, 31 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek panel, Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş, “Şehriniz Değeriniz Olsun: Coğrafi İşaretler Markalaşma Süreci” konusuna ilişkin konuşma gerçekleştirecek.

BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek panel öncesi açıklamalarda bulunan Avdaş, “Coğrafi işaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Coğrafi işaretli ürünler, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve coğrafi işaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, hem bölgenin turizm gelirlerini artırıyor hem de marka haline gelen ürünlerle bölgenin ticari hayatını canlandırıyor.” dedi.

“Bursa’da 5 coğrafi işaret bulunmakta”

Avdaş, “Ülke genelinde coğrafi işaret bilinci gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de 189 adet coğrafi işaretli ürün var. Bursa’nın ise, Gemlik Zeytini, Gemlik Atı, İskender Kebap, İnegöl Köfte, İznik Çinisi başta olmak üzere 5 coğrafi işareti bulunmakta. Bursa Bıçağı, Bursa İpeği, Gemlik Zeytinyağı, Karacabey Soğanı da tescil sürecinde.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin değerlerini sahiplenme konusundaki hassasiyetinin kendilerini umutlandırdığını belirten Avdaş, coğrafi işaret tescilinin, bölge ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağladığını söyledi.

Avdaş, “Söz konusu tescilli ürünlerin usulsüz veya izinsiz üretilmesi, hukuki yaptırımların önünü açıyor. Tescil ettirmek tek başına yeterli değil. Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi önemli.” diye konuştu.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...