Özel sektör nezdinde imalat sanayinin çekiciliğini yitirmeye başlaması nedeniyle yatırım eğiliminin gitgide zayıfladığına dikkat çeken TİSK, kurulu güç ve ihracat imkanlarının azaldığı, dolayısıyla istihdamın da küçüldüğünü vurguladı.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’nin geleceğini belirleyen sanayi yatırımlarının azaldığı konusunda uyarıda bulundu. Konuya ilişkin TİSK’ten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bir ülkenin gelecekteki büyümesini belirleyen en önemli faktörlerden biri yatırımların, özellikle sanayi yatırımlarının hacmidir.
TÜİK’in GSYH verileri, özel sektörün sanayi dahil, tüm sektörlerdeki sabit sermaye yatırımlarının milli gelirden gitgide daha az pay aldığını göstermektedir. Söz konusu pay 2006 yılında yüzde 18,9 iken, 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 15,9’a inmiştir (Şekil 1).
Yatırım alanında imalat sanayii en çok önem verilmesi gereken, stratejik unsurdur.
Buna karşılık gerçekleşmelere bakıldığında, özel sektörün imalat sanayii yatırımlarının toplam yatırımlar içinde küçüldüğü anlaşılmaktadır. Söz konusu pay 2009 yılında yüzde 32,6 iken 2015 yılında yüzde 29’a inmiştir (Şekil 2).
Teşvikli yatırım verileri de, mevcut eğilimleri yansıtmak açısından elverişli bir kaynaktır.
Belirtilen veriler, teşvikli imalat sanayii yatırımları payının 2009-2011 dönemi ortalamasında yüzde 47,9 iken, 2012-2014 dönemi ortalamasında yüzde 41,7’ye, 2015 yılında ise daha da azalarak yüzde 24,3’e gerilediğini ifade etmektedir (Şekil 3).
Sonuç olarak, özel sektör nezdinde imalat sanayiinin çekiciliğini yitirmeye başlaması nedeniyle yatırım eğilimi gitgide zayıflamakta, kurulu güç ve ihracat imkanları azalmakta, dolayısıyla istihdam da küçülmektedir.
65’inci Hükümet’ten temel beklentimiz sanayide yeni bir atılıma yol açacak düzenlemeleri ivedilikle yapmasıdır.”